Svijet

DRAMATIČAN SNIMAK IZ ČELIČANE U MARIJUPOLJU: Komandant opkoljenih marinaca moli Erdogana, VODITE NAS ILI SMO MRTVI!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Komandant ukrajinske 36. brigade marinaca Sergej Volina, koji je opkoljen u fabrici Azovstalj u Marijupolju, obratio se za pomoć turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a snimak njegovog apela objavila je televizija Haberturk, prenosi Ukrajinska pravda.

Izvor: Kurir/EPA/Mariupol City Council, Printscreen/Twitter

"Poštovani predsjedniče Redžepe Tajipe Erdogane! Obraća vam se major korpusa marinaca Sergej Volina. Nalazim se sa pripadnicima 36. brigade marinaca koja je u garnizonu u Marijupolju i koja se bori u okruženju već 65 dana", rekao je Volina u direktnom obraćanju turskom predsjedniku.

Komandant marinaca tvrdi da je opkloljeno više od 600 vojnika i civila, piše Kurir.

"Kod nas je 600 vojnika koji imaju rane različitog stepena i kojima je potrebna pomoć. Sa nama su civili koji su povrijeđeni i kojima je takođe potrebna vaša pomoć. Sa nama su u objektu stotine civila i desetine djece. Najmlađe ima četiri mjeseca", dodao je major.

Volina je zamolio Erdogena za pomoć.

"Sada molim turski narod, uvaženi gospodine predsjedniče, da primjeni proceduru izvlačenja na nas, da učini sve da marijupoljski garnizon odvede u Tursku i da nas praktično izvede iz Azovstalja uz bezbjednosne garanice turske strane. Računamo na vašu pomoć", rekao je komandant marinaca.

Industrijska zona i čeličana Azovstalj u Marijupolju, podsjetimo, nalaze se pod potpunom kontrolom ruskih snaga. Danas je kompleks čeličane navodno napustilo 25 ljudi, među kojima je šestoro djece.

Tagovi