Svijet

RUSIJA KRADE ŽITO OD UKRAJINE! Blokirali luke u Crnom moru - Moskva nanijela ogromne ekonomske gubitke Kijevu!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Rusija nije komentarisala ove optužbe.

Izvor: Profimedia

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede optužio je Rusiju da je ukrala nekoliko stotina hiljada tona žita sa teritorije koju njene snage zauzimaju. Taras Visocki je, govoreći na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, rekao da se plaši da bi Rusija mogla ukrasti većinu od 1,5 miliona tona žitarica u oblastima koje su sada pod njenom kontrolom.

Rusija nije komentarisala ove navode, ali je njena vojska nanijela ogromne ekonomske gubitke Ukrajini, prenosi BBC.

Zbog ruskog granatiranja i blokade ukrajinskih luka na Crnom moru ometena je proizvodnja žita, što je izazvalo međunarodne bojazni od skoka cijena hrane. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žita i biljnog ulja. Zovu je evropskom "korpom za hljeb".

Visocki je ipak uvjerio Ukrajince da neće trpjeti nestašicu hrane zbog rata. Teretni brod koji je prevozio više od 71.000 tona ukrajinskog kukuruza napustio je rumunsku luku Konstanca u četvrtak - i to je prvi brod otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Ukrajinski izvoz ide preko Konstance u znak solidarnosti Rumunija sa Kijevom, s obzirom da ruska mornarica blokira Odesu, glavnu ukrajinsku izvoznu tačku. Žito je izuzetno osjetljivo pitanje u Ukrajini, gdje mnoge porodice imaju gorka sjećanja na glad iz 1930-ih ("Holodomor"), izazvanu sovjetskim deportacijama bogatijih seljaka ("kulaka") i zapljenom farmi, prenosi BBC.


Tagovi