Svijet

KIM PONOVO PRIJETI - "UPOTRIJEBIĆU NUKLEARNO ORUŽJE"! Lider Sjeverne Koreje poslao jezivo UPOZORENJE, posebno Americi!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Kim upozorio da bi Sjeverna Koreja mogla preventivno da upotrijebi nuklearno oružje.

Izvor: YouTube/Screenshot/telegraph/profimedia

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un upozorio je da bi ta zemlja mogla preventivno da upotrijebi svoje nuklearno oružje ako bude ugrožena. 

Kako je prenijela Centralna novinska agencija Koreje (KCNA), Kim je izrazio "čvrstu volju" da nastavi da razvija svoje nuklearno oružje kako bi ta država mogla, ukoliko je potrebno, "preventivno i temeljno da obuzda i osujeti sve opasne i prijeteće poteze, uključujući sve eskalirajuće nuklearne prijetnje neprijateljskih snaga".

Kim je pozvao najviše vojne zvaničnike da pohvali njihov rad tokom vojne parade u ponedjeljak, gdje je ta država pokazala svoj nuklearni arsenal, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi potencijalno mogle da stignu do SAD.

Prikazan je i niz raketa na čvrsto gorivo kraćeg dometa koje se ispaljuju iz kopnenih vozila ili podmornica, a koje predstavljaju prijetnju Južnoj Koreji i Japanu. KCNA nije precizirala kada i gdje se Kim sastao sa vojnim zvaničnicima.

Obraćajući se hiljadama vojnika i gledalaca na paradi, Kim je obećao da će razviti nuklearne snage "najvećom mogućom brzinom" i zaprijetio da će ih upotrijebiti ako bude isprovociran. Rekao je da njegovo nuklearno oružje "nikada neće biti ograničeno na jedinu misiju, a to je odvraćanja od rata".

Kimovi komentari sugerišu da će nastaviti sa provokativnim testiranjem oružja kako bi povećao pritisak na Vašington i Seul. Južna Koreja će u maju inaugurisati novu konzervativnu vladu koja bi mogla da zauzme tvrđi stav prema Pjongjangu nakon politike angažmana odlazećeg liberalnog predsjednika Mun Džae Ina koja je dala malo rezultata.

Sjeverna Koreja je do sada izvela 13 rundi lansiranja oružja ove godine, uključujući svoje prvo testiranje ICBM-a punog dometa od 2017. godine.

Pogledajte kako je izgledala vojna parada u Severnoj Koreji:

Severna Koreja
Izvor: Youtube/Rumoaohepta7