Svijet

"PUTIN ĆE ZA KOJI DAN OBJAVITI 3. SVJETSKI RAT!" BRITANSKI MINISTAR: Pokrenuće masovnu mobilizaciju

Autor Sara Gajić

Britanski ministar odbrane Ben Volas upozorava da je moguće da će ovih dana Putin objaviti svjetski rat.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/Sky News

Ben Volas, britanski ministar odbrane je naglasio da on ne bi bio iznenađen da ruski predsjednik objavi novi svjetski rat i naredi hitnu masovnu mobilizaciju Rusa. "Vladimir Putin bi mogao da objavi novi svjetski rat u narednim danima", upozorio je britanski ministar odbrane, a prenosi britanski Miror.

Volas je istakao da bi Putin mogao da započne ''masovnu mobilizaciju" i iskoristi Dan pobjede 9. maja da objavi rat ''svjetskim nacistima''. Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara rekavši da je to specijalna operacija za oslobađanje Ukrajine od nacista. Od tada su ukrajinski gradovi bili pogođeni granatiranjem u borbi za koju je ministarka vlade Liz Tras rekla da bi mogla da traje i 10 godina.

Volas je ranije rekao da Putin nije uspio da ostvari glavne ciljeve u Ukrajini i upozorio da bi on zato mogao da naredi svojoj vojsci da učvrsti položaje u Ukrajini i tako postane, kako je rekao, neka vrsta "tumora koji raste" u zemlji. "Ne bih se iznenadio. . . da će vjerovatno 9. maja izjaviti da smo sada u ratu sa svjetskim nacistima i da moramo masovno mobilisati ruski narod", rekao je Volas.

 Volas je za Skaj njuz rekao da Velika Britanija podržava potpuno pritiskanje i izbacivanje Rusije iz Ukrajine, a nije ni isključio davanje podrške Ukrajini u vraćanju Krima, prenosi "Gardijan".

"Donbas i dalje glavni cilj"

Ruska osvajanja u Donbasu koštali su ruske snage, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obavještajnom izvještaju. Navodi se da bitka za Donbas ostaje glavni strateški fokus Rusije, kako bi se postigao postavljeni cilj obezbjeđivanja kontrole nad Donjeckom i Luganskom oblasti.

Borbe u tim oblastima bile su posebno teške oko Lisicanska i Severodonjecka, uz pokušaje napredovanja južno od Izjuma ka Slavjansku, pišu britanski obavještajci.