Svijet

ŠTA SE KRIJE IZA PUTINOVOG ZAHTEVA DA SE GAS PLAĆA U RUBLJAMA: Za Rusiju upravo taj potez može da bude KLJUČAN

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Od početka invazije na Ukrajinu vrednost rublje je dramatično pala sa oko 85 evra na 110,

Izvor: Shutterstock/QiuJu Song/Profimedia

Britanski list "Gardijan" je prošlog meseca pokušao da odgovori na pitanje zašto je plaćanje ruskog gasa u rubljama postalo glavno pitanje za Кremlj.

Od početka invazije na Ukrajinu vrednost rublje je dramatično pala sa oko 85 evra na 110. Samo intervencijom ruske Centralne banke uspela je da dođe do vrednosti od 94,1 evro. Sa rubljom na tako niskom nivou, ruski izvoz je donosio značajno manje novca.

Nemački javni radio Dojčlandfunk naziva Putinovo insistiranje na rubljama "pametnim šahovskim potezom" jer stavlja zemlje EU pred izbor između "kuge i kolere". Ako bi stvarno plaćale u rubljama, drastično bi ojačale rusku valutu i tamošnju Centralnu banku, čime bi podrili sopstvene ekonomske sankcije. U suprotnom, veliko je pitanje da li bi evropske ekonomije uspele da prežive embargo na ruske energente.

Više vrednovana rublja ne samo da će doneti više gotovine, već je i stvar ponosa Moskve da zemlje pristanu da plate ruski izvoz u ruskoj valuti. Veći fond rublje, generisan tražnjom stranih zemalja i kompanija za ruskom robom, omogućio bi Moskvi da ospori dominaciju američkog dolara na globalnim tržištima.

Neki analitičari su takođe istakli da su dolar i evro manje korisni Moskvi u trenutku kada se suočava sa oštrim sankcijama. Na primer, kada je ostala bez pristupa dolarima i evrima preko međunarodnih berzi, Rusija je takođe predložila da kamate na svoje dugove denominirane u evrima plaća rubljama.

Sada Кremlj razmatra planove da sva izvozna prodaja bude u rubljama, iskorišćavajući svoj  "monopol" u osnovnim sirovinama za proizvodne procese, od đubriva do automobila.

Države koje su pristale da plaćaju gas u rubljama

Do sada je u EU jedino Mađarska otvoreno pristala da plaća ruski gas u rubljama. Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto tvrdi da zemlja ima rešenje koje "neće narušiti EU sankcije", ali je reakcija u Briselu svakako bila burna.

Takođe i Grčka se oglasila danas i navela da planira da plati gas ruskom dobavljaču Gaspromu u maju u skladu sa sankcijama Evropske unije, izjavio je ministar energetike Kostas Skrekas.

Slovački ministar ekonomije Ručard Sulik rekao je nedavno da Slovenija zemlja "ne može da priušti" da ostane bez ruskog gasa i da će ga plaćati rubljama ako bude potrebno.

U sredu su se pojavile vesti da se Austrija povinovala uslovima Rusije u plaćanju gasa, ali je kancelar Karl Nehamer to kasnije demantovao kao lažne informacije. Nehamer tvrdi da Austrija, koja uvozi oko 80 odsto gasa iz Rusije, i dalje plaćanja vrši u evrima.

Ipak, deset neimenovanih evropskih kupaca ruskog gasa otvorilo je račune kod Gasprom banke, a četiri su već platila gas u rubljama, piše u sredu "Blumberg" pozivajući se na upućene izvore.

Podsetimo, Gasprom je u sredu obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu prihvatili novi mehanizam plaćanja koji zahteva od kupaca iz "neprijateljskih" zemalja da gas plaćaju u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.