Svijet

"ZNALI SU DA NIJE PRAZNA - HOĆE DA POBIJU I RANJENE!" Rusi granatirali bolnicu u Lugansku - evo šta je od nje ostalo!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Hejdej je rekao da su u Luganskoj oblasti ostale samo dvije funkcionalne bolnice.

Izvor: Twitter/printscreen/@nexta_tv

Ruski vojni udar nanio je "značajnu" štetu regionalnoj bolnici u gradu Sjeverodonjecku na istoku Ukrajine, pokazuje video koji je objavila oblasna administracija Luganska.

Video počinje scenama razbijenih prozora na bolničkom stepeništu. Dok se osoba koja snima video penje uz stepenice, a tu se vidi još krhotina i oštećenja, uključujući vrata koja su odletjela sa šarki.

Ispred bolničke sobe se vidi splet metala, suvog zida i krhotina. U jednoj prostoriji prozori ne postoje, a prostoriji do nje nedostaje cio zid. Niz hodnik se vidi još krhotina razbacanih oko bolničkih kreveta.

Šef oblasne vojne administracije Luganska Sergej Hajdej rekao je da je u vojnom udaru poginula žena. CNN navodi da nije mogao da potvrdi ovu informaciju.

"Rusi su znali da bolnica nije prazna i da ima pacijenata sa različitim stanjima koje liječe ljekari", rekao je Hejdej. "Ni to ih nije zaustavilo. U stvari, Orci su htjeli da ubiju ranjene i one koji pokušavaju da pomognu ovim mještanima da prežive, njihove ljekare."

Ukrajinci ruske vojnike često nazivaju pežorativnim, "orcima", poredeći ih sa vojskom antagonista J.R.R. Tolkinova fantazija "Gospodar prstenova".

Hejdej je rekao da su u Luganskoj oblasti ostale samo dvije funkcionalne bolnice: ova u Sjeverodonjecku i druga u obližnjem gradu Lisičansku.

On je dodao da regionalna bolnica u Sjeverodonjecku nastavlja sa radom, uprkos tome što ima "značajnih" oštećenja i oštećenih nekoliko spratova.

CNN piše da je geolocirao i potvrdio autentičnost snimka.

Tagovi