Svijet

SMRTNA KAZNA ZA SABOTAŽU RUSA?! Bjelorusija zbog Putina mijenja zakon - Ukrajinci su napali željeznicu, nema opravdanja!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Donji dom bjeloruskog parlamenta odobrio je izmjene krivičnog zakona u dva čitanja.

Izvor: Facebook/printscreen/Володимир Зеленський

Bjelorusija pokušava da uvede zakon za kažnjavanje "pokušaja terorističkih napada" nakon što su proukrajinski aktivisti pokušali da sabotiraju dijelove željezničke mreže kako bi ruskim snagama otežali slanje vojne opreme u Ukrajinu radi invazije, prenosi Gardijan.

Donji dom bjeloruskog parlamenta odobrio je izmjene krivičnog zakona u dva čitanja, javila je bjeloruska agencija Belta. Promjene sada moraju biti potvrđene u gornjem domu parlamenta, a prije nego što zakon stupi na snagu, treba da potpiše bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, jedan od rijetkih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Nema opravdanja"

Vladimir Andrejčenko, predsjednik Donjeg doma parlamenta, aludirajući na željezničku sabotažu, rekao je: "Destruktivne snage nastavljaju sa terorističkim i ekstremističkim aktivnostima koje pokušavaju da uzdrmaju Bjelorusiju i izazovu nestabilnost i sukobe. Oni preduzimaju radnje na sprečavanju rada željezničke opreme i pruga. To su objekti od strateškog značaja. Za takve terorističke akcije nema opravdanja", rekao je on.