Svijet

ŠOK REAKCIJA IZ EU NAKON UPOZORENJA MOSKVE: "Ovo je neprihvatljivo, Rusi nas ucjenjuju gasom!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocijenila je da Rusija pokušava da ucijeni Evropu prekidom snabdijevanja gasom Poljskoj i Bugarskoj.

Izvor: Profimedia

Fon der Lajen je ocijenila da je ovakav postupak ruske državne firme Gasprom, koja je potpuno obustavila isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, neprihvatljiv. 

"Najava Gasproma da jednostrano zaustavi isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucjene. Ovo je neopravdano i neprihvatljivo. I to još jednom pokazuje nepouzdanost Rusije kao snabdjevača gasom", navela je ona.

Prema njenim riječima, Evropa se spremala za ovakav scenario.

"U bliskom smo kontaktu sa svim državama članicama. Radili smo na tome da obezbijedimo alternativne isporuke i najbolje moguće nivoe skladištenja širom EU", tvrdi predsjednica Evropske komisije i dodala da je EU napravila planove za vanredne situacije,  te da se u Briselu vode krizni razgovori.

"Mi planiramo koordinisan odgovor EU. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima na obezbjeđivanju alternativnih tokova. Evropljani mogu da znaju da stojimo ujedinjeni i u punoj solidarnosti sa državama članicama koje su pogođene ovim novim izazovom. Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku", rekla je fon der Lajen.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 23. marta da će Rusija isporučivati gas, kako je rekao, "neprijateljskim zemljama" kao što su članice Evropske unije i Sjedinjene Države i primati za te isporuke samo rusku novčanu valutu.