Svijet

ISTAKNUTI AMERIČKI GENERAL TVRDI - UKRAJINA ĆE DOBITI RAT: Posmatrao rusku vojsku na obuci: "TO NISU DOBRE JEDINICE"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Američki general u penziji, Mark Filip, iznIo detaljnu analizu zašto smatra da će Ukrajina dobiti rat.

Izvor: Profimedia

Filip Hertling, general-potpukovnik u penziji i vojni analitičar CNN-a Mark Filip služio je 37 godina u vojsci SAD i penzionisan je 2013. kao komandant američke vojske u Evropi i Sedmoj armiji. Tokom svoje duge vojne karijere, Hertling je proveo nekoliko godina u direktnim borbama, kao i u obuci vrhunskih jedinica, a komentarišući rat u Ukrajini, penzionisani general je objasnio zašto vjeruje da će Ukrajinci dobiti ovaj rat:

"Nekoliko ljudi mi je sugerisalo da sam bio prilično 'hrabar' u nekim svojim predviđanjima o ratu u Ukrajini. Osim taktičkih procjena, dva su glavna razloga zašto sam rekao da će Ukrajina pobijediti u ovoj borbi. Evo zašto", rekao je Hertling na svom Tviter profilu u ponedjeljak, a zatim detaljno objasnio na čemu zasniva svoju ocjenu pobjede. U prilog svojoj tezi naveo je 17 razloga.

Prvi razlog za ovakvu procjenu leži u činjenici da su konvencionalna dejstva uobičajenog i kombinovanog naoružanja izuzetno teška.

Prema Marku Hertlingu, veoma je teško koordinisati kombinovane akcije sa tenkovima, pješadijom, artiljerijom, protivvazdušnom odbranom, vazdušnom podrškom, pomorskim snagama, akcijama specijalnih snaga, desantima i logističkom podrškom.specifičnim vještinama i izvođenjem obuke koja izgrađuje sposobnost profesionalnih timova da kombinuju ove vještine, razumiju složene doktrine i poznaju opremu, i na kraju, da steknu odlično vođstvo.

Hertling podsjeća da je za sve to potrebno vrijeme, odlučnost i stalno ponavljanje treninga koji razvija timski rad, međusobno povjerenje, odanost i prijateljstvo.

"Dobre vojske to znaju, a dobri komandanti se staraju da se to dogodi. Nacije se oslanjaju na lidere da osiguraju da sve funkcioniše kada su u opasnosti. Nedovoljno dobre vojske, pak, stavljaju vojnike pod oružje, šalju neodržavanu i manjkavu opremu na teren i dozvoljavaju korupciju", kaže penzionisani oficir.

"Uspješan i dobar vojni komandant sve ove stvari vidi kada ocjenjuje vojsku. Nije tako teško, pogotovo ako ima praktično iskustvo 'u areni'", napominje on.

Drugi razlog zbog kojeg vjeruje u pobjedu Ukrajine je, kaže, taj što je uvjeren da naizgled male stvari doprinose velikom neuspjehu. On je podsjetio da je kao mlad pukovnik prestao da komanduje tenkovskom brigadom i postao komandant operativne grupe u NTC (Nacionalni centar za obuku Kopnene vojske). Velike jedinice se obučavaju i spremaju za borbu u Nacionalnom centru za obuku američke vojske.

„Kao komandant brigade, smatrao sam da sam prilično dobar. Ali u obuci drugih brigada shvatio sam koliko toga ne znam", priznao je.

Kada jedinice treniraju u NTC nekoliko nedjelja, one vode rat protiv jakih protivničkih snaga. Svakih 24-48 sati pravi se pauza u radu, a zatim se analizira njihov učinak i prikazuju dobre i loše stvari koje jedinica radi.

"Dobre jedinice dodatno brišu ono što rade dobro, popravljaju svoje loše stvari i bitka se nastavlja. Posle tri nedjelje te jedinice i njihove vođe su prokleto dobri. S druge strane, ne tako dobre jedinice ne prihvataju kritike i ne ispravljaju greške, stalno dozvoljavaju da mali problemi prerastu u velike i ne razmišljaju o sopstvenim neuspjesima i lošem rukovodstvu", kaže penzionisani vojni starješina i napominje da je posle nekoliko mjeseci, svaki NTC, može brzo da razlikuje dobre od loših jedinica.

"Osim što prave razliku između dobrih i loših jedinica, ili kako treba primeniti taktiku u uspješnim manevrima, timovi NTC Task Force mogu skoro uvijek da predvide ishod bilo koje od 'lažnih bitaka' koje su dio scenarija prije nego što se uopšte odigraju. dodaje.

On je takođe naveo da je nekoliko godina nakon služenja u NTC-u poslat da komanduje Centrom za obuku Evropske vojske u Hoenfelsu u Njemačkoj, kao general brigade. "Imaju centar sličan NTC-u, koji se zove Zajednički multinacionalni centar za obuku. Tamo, SAD i njeni saveznici obučavaju mlade vojnike, razvijaju narednike kao vođe, obučavaju velike formacije u kombinovanim operacijama na nivou malih jedinica. Tamo je obučavala i ukrajinska vojska, a ubrzo su imali i svoj Centar za obuku u vojnoj bazi Javoriv na zapadu zemlje. Mogu reći da su Ukrajinci imali sjajne vojnike i dobre jedinice, tvrdi Hertling.

Istakao je i da je više puta posmatrao rusku vojsku na obuci i vježbama i da mu se čini da to nisu "dobre jedinice”.

Tagovi