Svijet

LAVROV ODBIO PREDLOG KIJEVA! Ukrajinci ih zvali na sastanak, oni odbrusili - Nećemo da se pregovori održe u Marijupolju!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Opkoljeni ukrajinski lučki grad bio je žestoko granatiran tokom rata u Ukrajini.

Izvor: Facebook/printscreen/Володимир Зеленський/Rutube/МИД России/printscreen

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija odbacila predlog Ukrajine da se održe pregovori u Mariupolju, prenosi BBC. 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nazvao je "teatralnim gestom" predlog Kijeva da se sastanak sa Ruskom Federacijom održi "kraj zidina Azovstala".  On je dodao da Kijev nije zainteresovan za pregovore i da je malo verovatno da će oni biti plodonosni ako Ukrajina nastavi da dobija oružje.

Opkoljeni ukrajinski lučki grad bio je žestoko granatiran tokom rata u Ukrajini.

Podsetimo, Rusija je preuzela kontrolu nad gradom, ali ukrajinske trupe i civili se još uvek kriju u čeličani Azovstal - poslednjem ukrajinskom uporištu u gradu.

Rojters je ranije u nedelju citirao reči Oleksija Arestoviča, savetnika predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je na Fejsbuku napisao da Rusi pokušavaju da "dokrajče" branitelje Azovstala i više od 1.000 ljudi koji se kriju u fabrici. On je potom objasnio u snimku da nudi "posebnu rundu pregovora", sa predlogom da oni budu održani u Marijupolju.

Cilj tih pregovora bio bi da uspostavi 1. trenutno primirje u gradu, 2. višednevne humanitarne koridore i 3. oslobađanje ili zamenu ukrajinskih boraca koji su "u zamci" u Azovstalu, naglasio je Arestovič.