Svijet

KIJEV U STRAHU PRED SASTANAK GUTEREŠA SA PUTINOM! "Upašće u zamku Kremlja" - mora da se fokusira na JEDNO PITANJE!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Šef UN sjutra će krenuti u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, a u četvrtak će se u Kijevu sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i Kulebom.

Izvor: Profimedia

Ukrajinski ministar spoljnih poslova poziva šefa UN-a da izvrši pritisak na Rusiju u utorak za evakuaciju opkoljene luke Mariupolj, nazivajući to nečim što je svjetsko tijelo sposobno da postigne.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je za Asošijeted pres u ponedjeljak da je zabrinut da bi posetom Moskvi prije nego što otputuje u Kijev, generalni sekretar UN Antonio Gutereš mogao da bude ranjiv da upadne u "zamku" Kremlja u ratu.

"Mnogi drugi strani zvaničnici bili su zarobljeni u posjeti Moskvi i igrali su se samo da pokažu nadmoć ruske diplomatije i koliko su veliki i kako diktiraju svijetu kako da se ponaša", rekao je on u intervjuu.

Šef UN sutra će krenuti u Moskvu na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom, a u četvrtak će se u Kijevu sastati sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i Kulebom.

"Gutereš treba da se fokusira prije svega na jedno pitanje: evakuaciju Mariupolja", rekao je Kuleba, misleći na primorski grad u kojem je, kako se procjenjuje, zarobljeno oko 100.000 ljudi, dok se kontingent ukrajinskih boraca bori protiv ruskih snaga u čeličani gdje je takođe stotine civila.

"Ovo je zaista nešto što su UN sposobne da urade. I ako pokaže političku volju, karakter i integritet, nadam se da će nam to omogućiti da napravimo korak naprijed", rekao je on.

Kuleba je to govorio dan nakon što su se američki državni sekretar Antoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin sastali sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, što je najveća američka posjeta prijestonici od ruske invazije 24. februara. Rekli su Zelenskom da će SAD obezbijediti više od 300 miliona dolara stranog vojnog finansiranja i da su odobrili prodaju municije od 165 miliona dolara.

Kuleba je pohvalio posjetu i nazvao ih predstavnicima "zemlje koja je učinila više od bilo koje druge zemlje na svijetu" za Ukrajinu. Takođe je istakao potrebu da Zapad brzo obezbijedi oružje potrebno Ukrajini da pobjedi u ratu i spriječi ruskog predsjednika Vladimira Putina da ide "dublje u Evropu". On je dodao da ne misli da je Rusija spremna da pronađe "rješenja za pregovaračkim stolom“.

"Ali ako vidim da mijenjaju ovaj stav i da su spremni da ozbiljno traže obostrano prihvatljiva rješenja, prevazići ću gađenje i sesti sa njim i razgovarati. Što prije predsjednik Putin pristane da se sastane sa predsjednikom Zelenskim, veća je vjerovatnoća da će se približiti trenutak kraja rata. Ne dajem stopostotnu garanciju, ali imam povjerenja u svog predsjednika. Razumijem da je spreman za taj razgovor i da zna kako da pregovara. Što duže predsjednik Putin bježi od ovog sastanka, to je (više) vjerovatno da će on je u potpunosti fokusiran na ratni scenario", rekao je Kuleba.

Tagovi