Svijet

SERIJA EKSPLOZIJA U PRORUSKOM DELU MOLDAVIJE! Ukrajina tvrdi da Putin odavde sprema NOVI UDAR

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ranije ovog meseca komanda ukrajinske vojske saopštila je da veruje da se ruske snage okupljaju u Pridnjestrovlju.

Izvor: Profimedia

Danas je zgradu Ministarstva bezbednosti u Pridnjestrovlju, odmetnutoj proruskoj teritoriji unutar Moldavije, potresla serija eksplozija, javila je ruska agencija TASS.

Za sada nema informacija o žrtvama, a na fotografijama koje su objavili lokalni mediji vide se razbijeni prozori i vrata na zgradi.

Ranije ovog meseca komanda ukrajinske vojske saopštila je da veruje da se ruske snage okupljaju u Pridnjestrovlju, samoproglašenoj proruskoj teritoriji koja se nalazi na teritoriji Moldavije i graniči se sa Ukrajinom. Upozorili su da ruske snage spremaju "provokacije" duž granice. I Moldavija i separatističke vlasti u Pridnjestrovlju odbacile su tu tvrdnju.

Naime, Pridnjestrovlje je teritorija Moldavije pod direktnom ili indirektnom kontrolom Rusije. Graniči se sa Ukrajinom i čini oko 12% teritorije Moldavije. Ne priznaje ga ni Moldavija ni međunarodna zajednica. Zastava Pridnjestrovlja i dalje ima srp i čekić, a na toj teritoriji se nalazi oko 1.000 ruskih vojnika.

Moldavija je po svom ustavu neutralna, nema funkcionalnu vojsku, baš kao ni zaštitu Evropske unije ili NATO-a.

"Ako Rusija bude uspešna na jugu, ili ako uspeju da stvore taj koridor, postojaće egzistencijalna pretnja Moldaviji", rekao je ranije ovog meseca dopisnik Skaj njuza Mark Stoun.

Pogledajte snimak nakon eksplozija:

Tagovi