Svijet

MISTERIOZNA BOLEST KOJA NAPADA DJECU SE ŠIRI SVIJETOM: Bliži se CRNOJ GORI, pogađa jedan organ, a ovo su SIMPTOMI!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs Izvor Kurir

Misteriozna bolest koja pogađa djecu registrovana je u 11 zemalja EU, među kojima i u Rumuniji. Zabilježen je i jedan smrtni ishod!

Izvor: TommyStockProject/Shutterstock.com

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porijekla koji napada djecu vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliži i našoj zemlji! Riječ je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu djecu i školarce, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi sa epidemijom bolesti!

Podsjetimo, prošle nedjelje je ova virusna infekcija bila registrovana u četiri evropske zemlje, a SZO je u subotu saopštila da se bolest proširila u 11 evropskih zemalja, a među njima je registrovan i prvi slučaj u Rumuniji.

"Od 21. aprila 2022. godine prijavljeno je najmanje 169 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porijekla iz 11 zemalja EU i Amerike. Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske (114), Španiji (13), Izraelu (12), Sjedinjenim Američkim Državama (9), Danskoj (6), Irskoj (manje od pet), Holandija (4), Italija (4), Norveška (2), Francuska (2), Rumunija (1) i Belgija (1)", navodi se u saopštenju SZO i dodaje da su zaražena djeca starosti od mjesec dana do 16 godina.

"Za 17 zaražene djece (otprilike 10 odsto) bila je neophodna transplantacija jetre, a prijavljen i najmanje jedan smrtni ishod", upozoravaju iz SZO. Iz ove organizacije navode da su u toku istraživanja kako bi se utvrdio pravi uzrok akutnog hepatitisa kod djece, a sumnja se da je u pitanju neki novi, do sada nepoznat adenovirus.

Naime, od 169 zaražene djece adenovirus je otkriven kod najmanje 74 njih, i to uglavnom adenovirus tip 41, pri čemu je najmanje 19 djece imalo istovremeno i korona virus.

Iako je adenovirus trenutno jedna hipoteza za osnovni uzrok, to ne objašnjava u potpunosti težinu kliničke slike. Infekcija adenovirusom tipa 41 ranije nije bila povezana s takvom kliničkom slikom. Adenovirus tip 41 obično se manifestuje kao dijareja, povraćanje i groznica, često praćen respiratornim simptomima.

"Iako su postojali izvještaji o slučajevima hepatitisa kod imunokompromitovane djece sa adenovirusnom infekcijom, nije poznato da je adenovirus tipa 41 uzrok hepatitisa kod inače zdrave djece", navode iz SZO i dodaju da većina zaražene djece nije primila vakcinu protiv kovida, što odbacuje hipotezu da je akutni hepatitis možda posledica vakcinacije.

Klinička slika zaraženih

Iz SZO navode da su pojavi teškog akutnog hepatitisa i povećanih nivoa enzima jetre AST ili ALT i žutice kod mnogih zaraženih mališana prethodili gastrointestinalni simptomi, uključujući bol u stomaku, dijareju i povraćanje. Većina registrovanih zaraženih nije imala temperaturu. Uobičajeni virusi koji izazivaju akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D i E) nisu otkriveni ni u jednom od ovih slučajeva zaražene djece, navodi se u saopštenju SZO.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da se najvjerovatnije radi o epidemičnom hepatitisu, u našem narodu poznatijem kao zarazna žutica, koja se najčešće prenosi prljavim rukama.

"Što se tiče mjera prevencije, najbitnija je higijena ruku, ali ova bolest može da se prenese i zagađenom hranom ili vodom. Ukoliko je u pitanju zagađena voda, to jest hidrična epidemija, infekcija je veoma zarazna i jako brzo se širi, pogotovo u vrtićima, školama, pa i kod starijih u kafićima ili restoranima. U pitanju je akutna upalna bolest jetre koja je uzrokovana malim RNK virusom koji se prenosi fekalno-oralnim putem", kaže prof. dr Ranković i dodaje:

"Simptomi infekcije koji su i prvi alarm za roditelje jesu slabost, malaksalost, povišena temperatura u pojedinim slučajevima, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost beonjača. Stolica postaje bijela, dok je mokraća tamne boje, kako medicinari kažu - boje piva".

ku

Tagovi