Svijet

DOK TRAJE INVAZIJA NA UKRAJINU, RASTU TENZIJE U DRUGOM DELU SVIJETA: "Moramo se pripremiti za rat"! Pomenuta i Kina

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ministar odbrane Australije, Piter Daton izjavio da je jedini način da se očuva mir jeste da budete jaka država spremna na rat.

Izvor: Mail Online/screenshot

Australija se mora "pripremiti za rat“ kako bi sačuvala mir, izjavio je Piter Daton, ministar odbrane Australije u intervjuu na Dan Anzaka.

Govoreći iz doline Samford u Kvinslendu sa duvačkim orkestrom koji svira u pozadini, ministar odbrane je rekao da Australija mora da "bude jaka" i da "ne treba da se zgrči".

Rekao je da je najbolji način da se izađe na kraj sa Rusijom i Kinom da "ustanete i gledate pravo u ​​svaki čin agresije“.

"Jedini način da očuvate mir je da se pripremite za rat i da budete jaki kao država. Da se ​​ne sklanjaš, da ne klečiš i da ne budeš slab. To je realnost", rekao je on za emisiju Today i dodao:

"Sklupčati se u klupko, pretvarati se da se ništa ne dešava, ne govoriti ništa - to neće biti u našim dugoročnim interesima i treba da budemo iskreni u tome. Ja samo mislim da je to lekcija istorije", dodao je Daton. 

Gospodin Daton je uporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina - koji je 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu u punom obimu – sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

On je dodao da u "predsjedniku Putinu trenutno imamo nekoga ko je spreman da ubija žene i djecu, a to se dešava 2022".

Gospodin Daton je takođe upozorio da je Kina sve odlučnija da projektuje moć izvan svojih obala.

"Kinezi su svojim postupcima i svojim riječima u ovom trenutku na veoma promišljenom kursu. Otkako je predsjednik Si Đinping došao na vlast, a posebno posljednjih godina, Peking je sprovodio sve odlučniju spoljnu politiku. Kina je pojačala teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, izbacila indijske trupe na Himalajima i često je letjela borbenim avionima iznad Tajvana", rekao je Daton.