Svijet

ZAPELO SLANJE NEMAČKIH TENKOVA U UKRAJINU! Sve BLOKIRALA ova država: "Žao nam je, neutralni smo!"

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Oklopna vozila Marder se proizvode u nemačkoj fabrici "Rheinmetall".

Izvor: Profimedia

Neutralna Švajcarska je blokirala izvoz nemačkog naoružanja u Ukrajinu jer bi to značilo slanje municije proizvedene u Švajcarskoj za oklopna vozila Marder, prenosi Rojters.

Vest je stigla ubrzo nakon što se nemački kancelar Olaf Šolc suočio sa kritikama zbog neuspeha da pošalje teško naoružanje u Ukrajinu kako bi pomogao zemlji da se odbrani od ruskih napada, navodi se u saopštenju.

Oklopna vozila Marder se proizvode u nemačkoj fabrici "Rheinmetall", ali koriste municiju proizvedenu u Švajcarskoj, zemlji koja zabranjuje ponovni izvoz takve municije u zone sukoba.

Rojters citira lokalne medije koji su citirali izjavu Državne kancelarije za ekonomska pitanja (SECO) u kojoj se navodi da su primili dva nemačka zahteva za transfer oružja iz Nemačke u Ukrajinu.

"Na oba zahteva je trebalo negativno odgovoriti u skladu sa švajcarskom neutralnošću i propisima koji regulišu transport vojne opreme", saopštio je SECO, ali u nedelju, zbog neradnog vremena, nisu mogli da komentarišu slučaj niti da odgovore na poziva, piše Rojters.

Švajcarska je pristala da se pridruži evropskim zemljama u sankcijama Rusiji, ali ne odustaju od politike neutralnosti kada je reč o naoružavanju jedne zemlje. Prošlog meseca su odbili zahtev Poljske da im pomogne u naoružavanju susedne Ukrajine.