Svijet

DAN ODLUKE! KO ĆE VODITI FRANCUSKU NAREDNIH 5 GODINA: Marin Le Pen i Emanuel Makron u poslednjoj borbi za prevlast

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Francuzi danas izlaze na birališta da odluči da li će centristi Emanuelu Makronu dati još pet godina na mjestu predsjednika ili će ga zamijeniti kandidatom krajnje desnice Marin Le Pen.

Izvor: Profimedia

Posle predizborne kampanje koja izaziva podjele, Marin Le Pen se suočava sa teškom borbom sa Emanuelom Makronom. Da bi pobijedili, oboje moraju da privuku birače koji su podržali druge kandidate u prvom krugu.

Ali ovo su dvije polarizovane figure u Francuskoj i uzdržanost je ključni faktor. Makrona klevetnici nazivaju arogantnim i predsjednikom bogatih, dok je liderka krajnje desnice optužena da ima bliske veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Makron je došao na vlast na osnovu burnog obećanja promjene, ali mnogi se žale da to tek treba da vide. Njegovo predsjedništvo je pogođeno protestima, pandemijom kovida, a sada i sve većim troškovima života.

Ipak, prema poslednjim anketama, Makron, koji bi osvojio od 54 do 56,5 odsto glasova, na putu je da osvoji drugi mandat i boravi još pet godina u Jelisejskoj palati. Njegov ponovni izbori bi predstavljao veliko olakšanje u Francuskoj ali i u inostranstvu gdje se strahuje da ekstremna desnica preuzme vođstvo jedne svjetske sile, članice Savjeta bezbjednosti UN i zemlje koja posjeduje nuklearno oružje.

Lideri Njemačke, Španije i Portugala nedavno su pozvali na izbor "demokratskog kandidata" u Francuskoj, a Le Penova je otvoreno najavila da će ukoliko postane predsjednica Francusku udaljiti od NATO-a.

U prvom krugu predsjedničkih izbore održanog 10. aprila, više od 30 odsto glasalo je za ekstremnu desnicu, 23,25 odsto za Le Penovu i 7,07 odsto za drugog predstavnika ekstremne desnice Erika Zemura.