Uživo

RAT U UKRAJINI UŽIVO - 2 MJESECA OD POČETKA KRVOPROLIĆA: Ukrajinci predložili SPECIJALNU RUNDU PREGOVORA sa Rusijom

Rat Rusije i Ukrajine ne jenjava, a danas je tačno dva mjeseca kako je počeo, dok i dalje nema riječi o primirju.

Izvor: Profimedia

Danas je dva mjeseca rata u Ukrajini. Kijev će odbiti dalje pregovore sa Rusijom u slučaju održavanja "takozvanog referenduma" u Hersonu i "istrebljenja" Ukrajinaca u Marijupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin posjetiće danas Kijev, najavio je Zelenski. Planirana evakuacija civila iz Marijupolja nije se dogodila u subotu, a dvije zaraćene strane optužuju jedna drugu za opstrukciju humanitarnih koridora.

Tri osobe su poginule u subotu, a još sedam je ranjeno u ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog regiona Harkova, dok je u raketnom udaru na Odesu poginulo osam osoba. Takođe, u granatiranju grada Zolote poginula su dva civila, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

20:40

Specijalna runda pregovara sa Rusijom

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič, predložio je specijalnu rundu pregovora sa Rusijom, na kojoj bi se razgovaralo o sudbini civila i ukrajinskih vojnika koji su još zarobljeni u gradu Marijupolju.

"Pregovori bi imali za cilj uspostavljanje trenutnog primirja u Marijupolju, višednevne humanitarne koridore i oslobađanje ili razmjenu ukrajinskih boraca zarobljenih u fabrici Azovstal", rekao je Arestovič u video obraćanju, prenosi agencija Rojters.

19:30

Šta će biti sa Marijupoljem?

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je novinarima da je Mariupolj počeo da se priprema za obnovu grada i povratak mirnom životu, grad će postati bolji i ljepši nego što je bio, prenose Ria Novosti.

"Već vidimo proces restauracije i evaluacije od strane nadležnih ministarstava i resora svih potrebnih poslova koje treba uraditi u narednim danima, nedjeljama, mjesecima. Važno nam je da ovaj proces počnemo u potpunosti, odjednom. Ponoviću još jednom da će Mariupolj biti bolji nego što je bio, biće ljepši nego što je bio i prilagođeniji životu nego što su uslovi bili ranije", rekao je Pušilin.

18:02

Neuspjela evakuacija iz Mariupolja

Napori da se pomogne civilima da pobjegnu iz razorenog grada Mariupolja na jugoistoku zemlje kroz humanitarni koridor ponovo su propali, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Ona je rekla da će sjutra ponovo pokušati da uspostave koridor.

16:48

Iz Ukrajine pobjeglo najmanje 5,2 miliona ljudi

Broj Ukrajinaca koji su pobjegli iz zemlje od ruske invazije prije dva mjeseca približava se 5,2 miliona, saopštila je u nedjelju agencija UN za izbjeglice.

16:25

Razgovarali Erdogan i Zelenski

Predsjednici Turske i Ukrajine razgovarali su danas o mirovnim pregovorima Moskve i Kijeva.

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim istakao da podhitno treba evakuisati ranjene i civile iz Mariupolja.

14:23

Oglasio se papa Franja

Papa Franja iskoristio je pravoslavni uskršnji vikend da ponovo apeluje na primirje u Ukrajini "kako bi se olakšale patnje iscrpljenih ljudi". Plavo-žuta zastava Ukrajine vijorila se među vjernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra, gdje je lider Rimokatoličke crkve podsjetio da su borbe izbile prije dva mjeseca, 24. februara.

"Umjesto da se zaustavi, rat je postao gori. Žalosno je što u ove najsvjetije i najsvečanije dane za hrišćane čujemo više o ubilačkoj buci oružja nego o zvonima koja najavljuju vaskrsenje... Ponavljam apel za vaskršnje primirje, najmanji opipljivi znak spremnosti na mir. Zaustavite napade da biste olakšali patnju iscrpljenih ljudi", rekao je papa.

13:30

Poginule dvije djevojčice u Donjecku

Ukrajinske vlasti saopštile su da je dvoje djece ubijeno u napadu ruskih snaga u istočnom regionu Donjecka. Djevojčice, stare 5 i 14 godina, poginule su kada je uništena zgrada u kojoj su živjele, rekao je regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je pozvao ljude da evakuišu područja u blizini borbi.

12:24

"Gospod je na našoj strani"

U svom uskršnjem obraćanju u nedelju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je govorio iz drevne katedrale Svete Sofije u Kijevu: "Veliki praznik danas nam daje veliku nadu i nepokolebljivu vjeru da će svjetlost pobijediti tamu, dobro će pobijediti zlo, život će pobijediti smrt, i stoga će Ukrajina sigurno pobijediti".

"Gospod i sveta nebeska svjetlost su na našoj strani", dodao je on. "Prolazimo kroz veoma teška iskušenja. Hajde da dođemo do pravednog kraja na ovom putu - početka srećnog života i prosperiteta Ukrajine".

Zelenski je rekao da "na Uskrs molimo Boga za veliku milost da ostvarimo naš san - ovo je još jedan veliki dan - dan kada će u Ukrajinu doći veliki mir".

11:22

Novi humanitarni koridor iz Marijupolja

Sada se organizuje još jedan pokušaj da se dopusti ženama, djeci i starcima da pobjegnu iz razorenog grada Marijupolja putem humanitarnog koridora.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je misija planirana od 12 časova po lokalnom vremenu. Evakuisani treba da budu odvedeni u pravcu Zaporožja.

Ali prethodni napori da se olakšaju bjekstva - uključujući i u subotu - nisu uspjeli, a obije strane optužuju drugu za kršenje sporazuma.

10:49

Rusi se stacionariju i donose Iskander!

Rusija je rasporedila pokretne lansere raketa Iskander-M na bojnom polju u krugu od 60 km od ukrajinske granice, saopštio je u nedelju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Tada je neprijatelj povećao broj vojnika u Belgorodskoj oblasti tako što je prebacio i koncentrisao dodatne jedinice", saopštile su Oružane snage Ukrajine u svom dnevnom jutarnjem ažuriranju.

"Prema dostupnim informacijama, lanseri Iskander-M raspoređeni su 60 kilometara od granice sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju.

Izvor: printscreen/government.ru

10:21

"Uskrs je, a Rusija napada!"

Mihail Podoljak, savjetnik šefa kabineta Volodimira Zelenskog tvrdi da su u toku teški napadi na Mariupolj.

"Pravoslavni Uskrs 2022. Ali u ovim trenucima Ruska Federacija neprekidno napada Azovstal u Marijupolju. Mjesto gdje su naši civili i vojnici na udaru su bombi iz vazduha i artiljerije. Rusi okupljaju snage i opremu za napad. Ko je dao nalog da napada ne bude?" napisao je Podoljak na Tviteru.

10:17

Pokrenuta istraga

Regionalno tužilaštvo u Odesi pokrenulo je istragu o raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu, navodi se u izvještajima. Lokalne vlasti su ranije saopštile da su u subotu rakete pogodile vojni objekat i dve stambene zgrade.

"Eksplozije neprijateljskih granata uništile su stambene prostore između 2. i 5. sprata i blokirale izlaze, ostavljajući ljude zarobljene", navodi se u saopštenju tužilaštva.

9:12

Nove optužbe Rusije - Provociraće nas!

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev izjavio je da Kijev namerno priprema uslove za provokacije ukrajinskih bezbjednosnih službi na Uskrs, "kojima bi se aktivirao novi talas rusofobije u Ukrajini i inostranstvu".

"Provokativne akcije se pripremaju u trenutku kampanje kijevskog režima u ukrajinskim medijima, kojom se Rusija optužuje da je navodno organizovala granatiranje vjerskih objekata", izjavio je Mizincev.

9:12

Još mrtvih u granatiranju gradova

Osam ljudi je poginulo, a dvoje je povrijeđeno u ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog regiona Luganska, rekao je regionalni šef Sergej Haidai. U objavi na Telegramu napisao je da je šest osoba poginulo kada su u subotu bombardovani gradovi Hirske i Zolote.

Odvojeno, dvije osobe - obije žene - pronađene su mrtve ispod ruševina porušene kuće u mjestu Popasna, koja je pogođena prije nekoliko dana.

7:39

Putin na liturgiji

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril služio je ponoćnu Vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi kojoj je prisustvovao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Izvor: Profimedia/Sergei Fadeichev/TASS

7:38

"Zlo će biti kažnjeno"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je "sponzor terorizma" u svom noćnom obraćanju u subotu, osuđujući smrtonosni napad na južnu luku Odesa koji se poklopio sa obilježavanjem Velike subote pred pravoslavni Uskrs.

"Danas je bila Velika subota za hrišćane istočnog obreda. Dan između Raspeća i Vaskrsenja. Izgleda da se Rusija zaglavila u takvom danu", rekao je Zelenski. "Ali biće vaskrsenje. Život će pobijediti smrt. Istina će pobijediti svaku laž, a zlo će biti kažnjeno."

7:35

Ukrajinci uništili ruske mete

Ukrajinska vojska saopštila je da je u subotu pogodila 17 vazdušnih ciljeva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane (MoD) zemlje Telegram. Mete su uključivale tri ruska aviona, pet krstarećih raketa i devet bespilotnih letjelica (UAV), navodi se u saopštenju.

"Protivvazdušne rakete Vazduhoplovstva i Kopnene vojske pogodile su devet operativno-taktičkih dronova, tri aviona i pet krstarećih raketa", navodi se u saopštenju MO, prenosi "Si-En-En".

7:34

Američki zvaničnici stižu u Kijev?

Američki državni sekretar Antoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin posjetiće danas Kijev, saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Oni bi bili prvi najviši američki zvaničnici koji su posjetili od invazije. Vašington još nije komentarisao posjetu.

7:30

Ukrajina će stopirati pregovore?

Ukrajina će odbiti dalje pregovore sa Rusijom u slučaju održavanja "takozvanog referenduma" u Hersonu i "istrebljenja" Ukrajinaca u Marijupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za medije koja je u subotu održana na stanici metroa.

Ukratko

  • Američki zvaničnici se očekuju u Kijevu
  • Zelenski prijetio da će prekinuti pregovore
  • Putin bio na liturgiji
učitaj još +