Svijet

GLAVNI ZAPOVEDNIK RUSKE VOJSKE U PROBLEMU! Pred njim TRI SCENARIJA za napad, a samo bi jedan zadovoljio Vladimira Putina

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ruska vojska sada ima tri dostupna scenarija ofanzive, piše portal Meduza.

Izvor: Profimedia

Sa početkom "druge faze operacije" u Ukrajini, kako su novu rusku ofanzivu na Donbas nazvali ministri odbrane i spoljnih poslova Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, postavlja se značajno pitanje za koju strategiju su se ruski stratezi opredelili i komandant general Aleksandar Dvornikov.

Prema ruskom nezavisnom portalu Meduza, ruska vojska sada ima tri dostupna scenarija ofanzive, ali svaki ima svoj niz potencijalnih problema, dok zapadni vojni stručnjaci procenjuju da Rusija nema dovoljno snaga da odlučno protera ukrajinske trupe sa svojih pozicija.

Prvi mogući scenario bio bi pokušaj velikog opkoljavanja ukrajinske vojske. Prodor južno od Izjuma i paralelni prodor sa juga iz pravca Velike Novoselke mogli bi u potpunosti opkoliti ukrajinske snage. Prednost ovog scenarija je u tome što bi, u slučaju uspeha, omogućio Moskvi da proglasi pobedu – preuzimanje čitavih provincija Donjecka i Luganska i poraz značajnog dela ukrajinske vojske.

Takav razvoj događaja bi značajno ojačao poziciju Rusije u pregovorima. Problem sa ovim scenarijem je što je nerealan. Ruske trupe bi morale da budu u stanju da se bore više od 120 kilometara od svojih logističkih položaja severno i južno od ukrajinskih snaga i morale bi da čuvaju svoja krila celom dužinom manevra kako bi se zaštitile od ukrajinskih kontranapada iz Harkova, Poltave, i Dnjepra i Zaporožja. Ukrajinski kontranapadi bi verovatno zaustavili takvu operaciju usred njenog izvođenja.

Drugi scenario je podeljeni front, u kome bi ruske snage pokrenule seriju manjih ofanziva sa ciljem da iscrpe ukrajinsku vojsku i da unesu haos u odbrambene planove Ukrajine. Ali takav scenario ne bi dozvolio Moskvi da brzo proglasi pobedu i dao bi dodatno vreme za snabdevanje ukrajinskih branilaca dodatnim teškim naoružanjem koje dolazi iz zapadnih zemalja.

Treći scenario je pokušaj malog opkoljavanja ukrajinske vojske i proboj ukrajinske odbrambene linije u pravcu Kramatorska i presecanje ukrajinskih snaga na pola. Takva manja ofanziva bi približila Moskvu njenim političkim ciljevima i manje bi rizikovala ruske trupe. Ali problem je što su to dobro utvrđene pozicije koje bi bilo izuzetno teško probiti. Neuspeh tog plana doveo bi do oba problema iz prva dva scenarija.

Kako se u ovom trenutku čini, nijedan od scenarija se ne čini lako izvodljivim. Rusi za sada još uvek pokušavaju da izvrše udare sa Izjuma u ​​pravcu Slavjanska, pokušavaju da osvoje Rubižnje i Popasnu, ali za sada ne napreduju ni na jednom od ovih frontova, piše portal Meduza.

Tagovi