Svijet

PARANOJA RASTE, A PUTINOV UŽI KRUG SE SMANJUJE! Biograf tvrdi - ponestaje mu opcija, svrgnuće ga insajderi Kremlja!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Mark Galeoti, ekspert za rusku vladu, kaže da Vladimir Putin postaje sve paranoičniji i izolovan – faktor koji može imati opasne posledice.

Izvor: Profimedia

Ruskom lideru Vladimiru Putinu ponestaje opcija i prijatelja i ne može proći mnogo vremena pre nego što ga svrgnu insajderi Kremlja, kaže njegov biograf.

Mark Galeoti, akademik koji je napisao niz knjiga o Rusiji i Putinovoj vladi, smatra da bi odluka o upotrebi nuklearnog oružja protiv Ukrajine mogla biti poslednja kap za Putinove bivše saveznike.

Priča se da je Putinovo zdravlje narušeno, a čini se da video snimak nedavnog sastanka sa njegovim ministrom odbrane Sergejem Šojguom potvrđuje te glasine. Ruski lider izgleda naduto, sedi pogrbljen za stolom, sa jednom rukom koja se drži stola u očiglednom pokušaju da sakrije podrhtavanje.

Nepotvrđeni izveštaji kažu da Putin pati ili od raka štitne žlezde, ili od Parkinsonove bolesti, ili oboje, piše Dejli Star.

Zato što oseća da mu život izmiče, kaže Galeoti, Putin je nestrpljiv da završi ono što vidi kao svoju istorijsku misiju da obnovi staro rusko carstvo.

"On je očajan za trijumfom neke vrste i mogao bi da odluči da prokocka sve na bacanju nuklearnih kockica", piše Galeoti za Dejli mejl.

Ali čak i takozvane "taktičke" nuklearke dizajnirane da budu raspoređene na bojnom polju imale bi razoran uticaj – napravile bi najmanje onoliko štete koliko primitivni uređaji koji su sravnili Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svetskog rata – i gotovo sigurno ujedinili ceo svet protiv Rusije, prenosi Dejli Star.

Čak ni Putinov saveznik Kina ne bi imala izbora osim da preduzme akciju protiv Rusije ako Putin pokuša da prekrši decenijama stare sporazume protiv upotrebe nuklearnog oružja, piše Dejli Star.

Kako se navodi Putin ima sve manje savetnika, a svako ko osporava njegovo mišljenje se ignoriše.

Odbija da učestvuje u mnogim sastancima licem u lice, navodno zato što je paranoičan zbog zaražavanja koronom i naglo prekida Zoom sastanke ako oseti da mu zvaničnici govore stvari koje ne želi da čuje.

Elvira Nabiulina, guverner ruske centralne banke, pokušala je da podnese ostavku prošlog meseca, rekavši da sankcije Zapada koje su uvedene da bi se kaznila Rusija zbog invazije na Ukrajinu izbacuju privredu zemlje "u kanalizaciju".

Putin je jednostavno odbio njenu ostavku i prekinuo poziv, navodi se u tekstu.

U međuvremenu, poslednjih nedelja nekoliko visokorangiranih ruskih oligarha umrlo je pod misterioznim okolnostima i sugerisano je da su ubijeni zbog kritikovanja napada na Ukrajinu ili zbog pokušaja da iznesu svoje milione iz zemlje.

Bivši pukovnik FSB Genadij Gudkov kaže da su oni mogli da budu eliminisani po Putinovom naređenju: "Ako već razumemo da je režim angažovan na eliminaciji svojih protivnika i neprijatelja, zašto onda neće da se obračunaju sa onima koji se smatraju izdajnicima koji su izbegli sistem".