Svijet

AMERIKA U PANICI ZBOG POTEZA KINE - ODMAH UPOZORILA! Peking potpisao novi sporazum, svi u strahu od širenja kineske MOĆI

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Bijela kuća je zaprijetila da će uzvratiti ako Peking postavi vojnu bazu na Solomonovim ostrvima.

Izvor: Profimedia/Shutterstock/Maxim Studio

Sjedinjene Države su u petak rekle da će odgovoriti ako Kina izgradi stalnu vojnu bazu na Solomonovim ostrvima, upozoravajući da bi takav potez stvorio "značajnu zabrinutost" nakon što je ova zemlja potpisala bezbjednosni sporazum sa Pekingom ranije ovog mjeseca.

Nakon sastanaka između američke delegacije i najviših zvaničnika na Solomonovim ostrvima, Bijela kuća je izdala saopštenje u kojem je navela ono o čemu se razgovaralo tokom sjednice i izdala upozorenje na rastuće veze nacije sa Kinom.

Iako je Bijela kuća rekla da "Sjedinjene Države poštuju pravo nacija da donose suverene odluke u najboljem interesu svog naroda", dodala je da "ako (Kina) preduzme korake da uspostavi de fakto trajno vojno prisustvo, Sjedinjene Države bi tada imale značajne zabrinutosti i reagovale bi u skladu sa tim".

Kao odgovor na te zabrinutosti, premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare "ponovio je svoja konkretna uveravanja da neće biti vojne baze, dugoročnog prisustva i mogućnosti projekcije moći" i rekao da je bezbednosni pakt sa Kinom "imao isključivo domaću primenu", nastavila je Bela kuća.

Nakon višenedeljnih medijskih izvještaja o budućem sporazumu, kineska vlada je objavila da je bezbjednosni sporazum potpisan ranije ove nedelje, tvrdeći da će promovisati mir i regionalnu stabilnost i raditi "paralelno i komplementarno" sa postojećim sporazumima sa Solomonovim ostrvima.

Samo dan ranije, Vašington je rekao da će poslati delegaciju na ostrva u pokušaju da ubedi lokalne zvaničnike da će SAD, a ne Kina, "pružiti prosperitet, bezbjednost i mir širom Pacifičkih ostrva i Indo-Pacifika". Njihova posjeta uslijedila je nakon putovanja u druge zemlje u regionu, uključujući Fidži i Papuu Novu Gvineju, kao i američku državu Havaje, gdje su se zvaničnici sastali sa kolegama iz Australije, Japana i Novog Zelanda.

Prošle nedelje, ministar za Pacifik Kanbere, Zed Šešelja, rekao je da bi Solomoni trebalo da razmotre odbacivanje sporazuma sa Pekingom tokom njegove posjete ostrvima, takođe navodeći zabrinutost zbog proširenog kineskog vojnog prisustva, iako se čini da upozorenje ima malo efekta.

Solomonova ostrva se nalaze sjeveroistično od Australije, odnosno, istočno od Nove Gvineje, a njih i SAD dijeli samo okean.

Tagovi