Svijet

NEOČEKIVANI OBRT NA BOJNOM POLJU U UKRAJINI: Pentagon tvrdi - prednost Rusa se ISTOPILA, Kijev sada ima više tenkova!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

I ukrajinska i ruska vojska uglavnom se oslanjaju na nešto starije tenkove T-72, ​​koji su idealni za teške terene na istoku zemlje.

Izvor: Profimedia

Zahvaljujući izdašnim pošiljkama iz brojnih evropskih zemalja, Ukrajina trenutno ima više tenkova na svom bojnom polju nego ruske oružane snage, tvrdi Pentagon.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, dva meseca nakon početka invazije, stručnjaci tvrde da se prednost Rusije u suštini istopila, zbog isporuke sovjetskih tenkova T-72 koje je Kijevu poklonila Češka i zahvaljujući oklopnim pošiljkama drugih članica NATO-a.

"Trenutno Ukrajinci imaju više tenkova od Rusa i dobro ih koriste", rekao je neimenovani visoki zvaničnik Pentagona.

U jednom od najnovijih saopštenja ukrajinski generalštab se pohvalio da su Rusi do sada ostali bez više od 680 tenkova. Tvrde da je većina njih uništena, ali da su neke i zaplenjene. U prilog ruskoj nevolji kada je reč o tenkovima ide pregršt video snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama od početka rata na kojima se vide teško oštećeni ili potpuno uništeni 'kraljevi' ratišta. Neki snimci pokazuju prava groblja tenkova, piše Jutarnji list.

Prema zapadnim ekspertima, pozadina tolikih ruskih gubitaka leži u činjenici da je Zapad dosta dobro snabdeo Ukrajince protivtenkovskim oružjem, dok Moskva ima loše održavana vozila i nizak moral među svojim trupama.

"Prilično je značajno da su Ukrajinci uspeli da ostvare paritet sa Rusima kada su u pitanju tenkovi", komentariše Mik Rajan, general-pukovnik australijske vojske u penziji koji trenutno radi u Centru za strateške i međunarodne studije.

"Teren na istoku Ukrajine je pogodan za manevre kombinovanim naoružanjem, tako da brojke u tom slučaju svakako znače. Važna je i kvalitetna komanda i taktika, a na oba ova polja Ukrajinci su nadmašili Ruse", tvrdi Rajan.

Krajem marta objavljeno je da Ukrajina ima više tenkova nego 24. februara, prvog dana rata, a da je tada zvanično imala oko 2.000. Do sada su uspeli da otmu najmanje 161 tenk od Rusa, navodi veb-sajt specijalizovan za vojnu analitiku Oriks. S druge strane, ruska strana je Ukrajinima otela najmanje 43 tenka, ocenjuju analitičari na osnovu podataka koji su se do sada pojavljivali u zvaničnim i nezvaničnim izvorima i na društvenim mrežama.

Još jedna prednost koju Ukrajinci imaju je logistika, odnosno to što su njene linije snabdevanja unutrašnje, odnosno unutar područja gde se vode borbe, dok su Rusi prinuđeni da dovoze opremu iz Rusije ili Belorusije, a izloženi su napadima jer se njihovi konvoji ne kreću dovoljno obezbeđeni putevima.

Pentagon tvrdi da Rusi vremenom uče na svojim greškama i da polako menjaju taktiku dok se preorijentišu na južno ratište i Donbas. To bi takođe moglo značiti da će povratiti svoju tenkovsku nadmoć, ali još nije jasno da li se to dešava.

I ukrajinska i ruska vojska uglavnom se oslanjaju na nešto starije tenkove T-72, ​​koji su idealni za teške terene na istoku zemlje.

Pošto su Ukrajinci obučeni za rad na sovjetskim tenkovima, Amerika im do sada nije poslala svoje tenkove, ali im je obezbedila velike zalihe protivtenkovskog naoružanja, a Kijev ima apsolutnu superiornost nad ruskim agresorom.

Tagovi