Svijet

KIJEV OPTUŽIO GRADONAČELNIKA ZA IZDAJU! Prihvatio pomoć od ruskih trupa, a sada će zbog toga da PLATI

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Kijev optužio gradonačelnika Balakleje za izdaju zbog "prihvatanja ruske okupacije i humanitarne pomoći".

Izvor: Profimedia

Vlasti u Ukrajini navele su prihvatanje humanitarne pomoći iz Rusije kao jedan od osnova da se gradonačelnik grada u Harkovskoj oblasti u petak optuži za izdaju. Ivan Stolbovoj, gradonačelnik Balakleje, optužen je da je pozvao gradsko veće da sarađuje sa ruskim trupama i najavio da će oni deliti hranu.

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine optužila je Stolbovoja da je "izabrao da stane na stranu neprijatelja" kada je ruska vojska preuzela kontrolu nad Balaklejom 28. marta. On je pristao da nastavi funkciju gradonačelnika pod "okupacionim režimom" i prihvatio je humanitarnu pomoć od ruskih trupa, rekli su tužioci.

Na sednici gradskog veća tog dana, gradonačelnik je zagovarao "lojalnost i okupacionim trupama i Ruskoj Federaciji uopšte", rekao je tužilac. Kasnije je "sazvao sastanak lokalnih građana i rekao im da će ruska vojska deliti humanitarnu pomoć, kao i da su u toku pregovori sa okupatorima" o ponovnom uspostavljanju komunalnih preduzeća u gradu.

Balakleja je grad sa oko 25.000 stanovnika u okrugu Izjum, oko 90 km jugoistočno od Harkova. Krajem marta došao je pod kontrolu ruskih trupa. Tokom nedavnih borbi u blizini grada, ruske trupe su navodno zauzele 65. arsenal ukrajinske vojske - najveće skladište municije u celoj Ukrajini, projektovano za skladištenje najmanje 150.000 tona zaliha. Veliki deo toga ostao je netaknut, javilo je u petak nekoliko dopisnika ruskih medija.

Rusija je napala svoju susednu državu krajem februara, a Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana, a mirovni pregovori su i dalje u toku.

Pogledajte kako je izgledalo u Harkovu nakon granatiranja:

Tagovi