Svijet

PAPA USRED NOĆI IŠAO U RUSKU AMBASADU! Objasnio i zašto NIKADA ne pominje ime Vladimira Putina, a osuđuje rat!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Papa Franja komentarisao je rat u Ukrajini i objasnio zašto nikada ne izgovara ime Vladimira Putina.

Izvor: Youtube/TODAY

Papa Franja dao je opširan intervju u kom je demantovao da će posjetiti Ukrajinu, koja je već dva mjeseca na meti ruske invazije. Papa je objasnio i zbog čega ne pominje Rusiju, niti imenuje Vladimira Putina, u izjavama kojima osuđuje rat u Ukrajini.

 Papa je najprije rekao da neće posjetiti Ukrajinu, i time demantovao glasine koje traju već nekoliko nedelja.

"Šta bi značilo da papa ode u Kijev, ako će se rat nastaviti već sjutradan? Spreman sam da sve uradim kako bih zaustavio rat, ali moja posjeta mogla bi da osujeti više ciljeve, kao što su nastojanja da se sukob okonča. Svaki rat je u neskladu sa vremenom, ovim svijetom i nivoom civilizacije", rekao je papa.

On je za argentinski list "La nasion" potvrdio i da je išao u "tajnu" posjetu ruskoj ambasadi u Vatikanu krajem februara. Papa je rekao da je "nakon besane noći pune misli o Ukrajini" sam odlučio da ode u ambasadu, i da nije želio pratnju, smatrao je posjetu svojom ličnom odgovornošću.

Upitan zbog čega nikada ne izgovara riječ "Rusija" kada osuđuje rat, niti imenuje ruskog predsjednika Vladimira Putina, dao je odgovor koji se oslanja na istoriju.

"Jedan papa nikada ne imenuje čelnika države, ili zemlju koja je superiorna u odnosu na svog vođu", rekao je on.