Svijet

EVROPSKA KOMISIJA PRISTAJE NA PLAĆANJE RUSKOG GASA U RUBLJAMA? Ovo su USLOVI pod kojima bi to moglo da se ostvari!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Evropska komisija traži način za plaćanje ruskog gasa, a da pritom ne budu prekršene sankcije.

Izvor: Profimedia

Kompanije iz Evropske unije mogle bi da zaobiđu zahtjev Rusije da njen gas bude plaćan u rubljima, a da u isto vrijeme ne krše sankcije. To bi bilo izvodljivo ako uplate novac na račun u eurima ili dolarima, koji će onda biti konvertovani u rusku rublju, saopštila je Evropska komisija u petak.

Takođe, te kompanije mogle bi da traže i dodatne uslove za te transakcije, poput izjave da smatraju da su izvršili svoje plaćanje čim deponuju novac u valuti koje nisu rublje, objavio je "Rojters".

Istovremeno, rukovodioci Evropske unije objavili su da još nije definitivno kako bi takva šema funkcionisala. "Procedura još nije jasno utvrđena", objašnjeno je u dokumentu koji je izdala Evropska komisija.

Moskva je ranije upozorila Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ako ne plati u njenoj valuti, a u martu je izdat dekret kojim se predlaže kupcima energije da otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u eurima ili dolarima, koji bi potom bili konvertovani u rublje.

Komisija je ranije ovog mjeseca saopštila da dekret rizikuje kršenje sankcija EU jer bi efektivno okončanje kupovine, kada se uplate preračunaju u rublje, stavilo u ruke ruskih vlasti.

Međutim, u savjetodavnom dokumentu koji je u četvrtak poslat državama članicama, Komisija je rekla da predlog Moskve ne sprečava nužno proces plaćanja koji bi bio u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Savjet Komisije nije pravno obavezujući, već je pokušaj da se usmjerava diskusija dok zemlje članice razrađuju kako mogu da nastave da plaćaju ruski gas.

Brisel je u dokumentu naveo da postoje opcije koje mogu omogućiti kompanijama da nastave da zakonito plaćaju gas.

"Kompanije iz EU mogu da traže od ruskih kolega da ispune svoje ugovorne obaveze na isti način kao i prije usvajanja uredbe, odnosno deponovanjem dospjelog iznosa u eurima ili dolarima", navodi se u dokumentu.

Međutim, postupak za obezbjeđivanje izuzeća od zahtjeva uredbe još nije jasan, navodi se u saopštenju.

Prije plaćanja, operateri iz EU bi takođe mogli jasno da izjave da smatraju da su svoje ugovorne obaveze ispunjene kada polože eure ili dolare kod Gasprombanke – za razliku od kasnije, nakon što se plaćanje pretvori u rublje, navodi se u dokumentu.

"Bilo bi preporučljivo tražiti potvrdu od ruske strane da je ovaj postupak moguć prema pravilima uredbe", navodi se u dokumentu.

Portparol Evropske komisije rekao je da kompanije treba da se pridržavaju valute dogovorene u svojim ugovorima sa Gaspromom od kojih je 97 odsto u eurima ili dolarima. Režim sankcija EU ne zabranjuje kompanijama da otvaraju račune kod Gazprombanke, niti da se angažuju sa bankom u pokušaju traženja rješenja, navodi se u dokumentu.