Svijet

STARCU OSUĐENOM NA SMRT ODBILI POSLJEDNJU ŽELJU: Oskar 23 godine čeka da ga pogube, a sve vrijeme tvrdi da je NEVIN!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Najstariji Amerikanac koji čeka egzekuciju, Oskar Smit (72), biće pogubljen 21. aprila u četvrtak u američkoj državi Tenesi, prenose američki mediji. Njegova posljednja žalba juče je odbijena i biće ubijen smrtonosnom injekcijom za dva dana.

Izvor: Youtube/screenshot/NBC news

Smit je 1989. osuđen na smrt zbog ubistva "odbjegle" partnerke i njena dva sina od 13 i 16 godina, iako on dalje tvrdi da je nevin. Sud u njegove tvrdnje nije vjerovao pošto je prijetio bivšoj partnerki prije nego što je sa sinovima ubijena. Kao jedan od dokaza koji je sud koristio je taj što je on nekoliko nedjelja prije ubistva partnerke, podigao polisu životnog osiguranja na njeno ime.

Prije izvjesnog vremena na oružju ubistva nož i pištolj pronađeni su DNK tragovi nepoznate osobe, Smit je apelovao na sud da ponovo otvori slučaj, ali mu je rečeno da je njegova krivica potvrđena van svake sumnje. On će biti prvi čovjek koji je pogubljen u Tenesiju od početka pandemije korona virusa. Iako je njegovo pogubljenje bilo zakazano za ljeto 2020. godine, pa odloženo i zakazano za jesen 2021. godine, pa ponovo odloženo zbog kovida.

Pored samog pogubljenja, on se pobunio i zbog načina na koji se sprovodi ova kazna - smrtonosnom injekcijom. Posljednjih godina, mnogi zatvorenici u SAD osuđeni na smrtnu kaznu tvrde da je bezbolna alternativa da kaznu izvrše strijeljanjem nego smrtonosnom injekcijom koja sadrži tri različite droge, i zatvorenici umiru u agoniji.

U ovoj saveznoj državi Tenesi trenutno se nalazi 47 zatvorenika koji su osuđeni na smrtnu kaznu. Najmlađi od njih je Miler Uršon (32), osuđen za prvostepeno ubistvo. Među njima je samo jedna žena, Krista Pajk (46), osuđena je za ubistvo. Zatvorenici u SAD u prosjeku čekaju skoro 19 godina od trenutka kada su osuđeni do izdržavanja kazne. U martu ove godine je u SAD bilo oko 2.500 osuđenih na smrt.