Svijet

BAJDEN NAJAVIO NOVU POMOĆ ZA UKRAJINU VRIJEDNU 800 MILIONA DOLARA! Spremio i iznenađenje za Ukrajince

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Predsjednik Amerike Džo Bajden je istakao da stiže i dodatno naoružanje za Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je dodatni paket bezbjednosne pomoći Ukrajini od 800 miliona dolara. Ovaj paket pomoći stižesamo nedjelju dana nakon što su SAD najavile prethodnih 800 miliona dolara za podršku Ukrajini.

Američko ministarstvo finansija je takođe saopštilo da će Ukrajini pružiti dodatnu finansijsku podršku od 500 miliona dolara za pomoć u vladinim operacijama kao što su isplata plata i pružanje usluga, prenio je BBC.

Predsjednik Bajden je takođe dodao da će u Ukrajinu poslati dodatno naoružanje koje će uključivati teško artiljerijsko oružje, desetine haubica, municiju i više taktičkih dronova.

Bajden je kazao da je Rusija preusmjerila svoju kampanju na osvajanje nove teritorije na istoku Ukrajine, čineći priliv zapadne vojne pomoći od suštinskog značaja.

Nova oprema će biti poslata "direktno na front slobode", kaže on. Predsjednik Bajden je najavio novi program koji će Ukrajincima omogućiti da privremeno pobjegnu u SAD.

"Ujedinjeni za Ukrajinu' omogućiće Ukrajincima da ostanu do dvije godine u Americi, ali neće moći da dođu do državljanstva. Biće brzo, pojednostavljeno", kako kaže Bajden, prenio je BBC.