Svijet

RUSIJA UPOZORILA VAŠINGTON DA ĆE LANSIRATI RAKETU! Oglasio se Pentagon, poslali odgovor Moskvi!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je sa kosmodroma "Pleseck" uspješno iz silosa lansirana interkontinentalna balistička raketa "Sarmat", a sada se povodom toga oglasio Vašington.

Izvor: Youtube/Printscreen/Russian Military Capability

Moskva je unaprijed obavijestila Vašington o testiranju teške interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" i SAD ne doživljavaju lansiranje kao prijetnju, izjavio je visoki zvaničnik Pentagona.

"Rusija je uredno obavijestila Sjedinjene Američke Države u okviru svojih obaveza prema Sporazumu o smanjenju strateško ofanzivnog naoružanja (START 3) o planovima da testira tu interkontinentalnu balističku raketu. Testiranje je bilo rutinsko, nije iznenadno i SAD ga nisu percipirale kao prijetnju", rekao je američki zvaničnik, prenosi portal Politiko.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je sa kosmodroma "Pleseck" uspješno iz silosa lansirana interkontinentalna balistička raketa "Sarmat". Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na uspješnom lansiranju i poručio da će ovaj raketni kompleks, koji nema pandana u svijetu, osigurati bezbjednost Rusije. Prije lansiranja Sarmata, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je predsjedniku da su pripreme za testiranje rakete završene, a zatim je snimak lansiranja odgledao i predsjednik.

Satana
Izvor: YouTube/The Sun

"Čestitam vam na uspješnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete Sarmat. To je veliki i značajan događaj u razvoju naprednih sistema naoružanja u ruskoj vojsci", rekao je Putin.

Prema riječima predsjednika, novi sistem ima najviše taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je da izbjegne svaki savremeni sistem protivraketne odbrane.

"Niko na svijetu nema ovakav sistem i neće ih imati još dugo. Ovo zaista jedinstveno oružje će ojačati borbene sposobnosti naših Oružanih snaga, pouzdano će čuvati bezbjednost Rusije od spoljnih prijetnji i naterati na razmišljanje one koji pokušavaju da je ugroze", naglasio je ruski predsjednik.

Putin je naglasio da su za razvoj interkontinentalne balističke rakete Sarmat korišćeni samo djelovi i komponente ruske proizvodnje.

"Želio bih da naglasim da su u stvaranju 'Sarmata' korišćeni djelovi ili komponente isključivo domaće proizvodnje. Naravno, to će olakšati njegovu serijsku proizvodnju", rekao je Putin.

Tagovi