Svijet

PUTIN LANSIRAO "SATANU" - NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE U RUSIJI! Nuklearna raketa poletjela sa kosmodroma Plesetsk (VIDEO)

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ova raketa je takođe poznata RS-28, a projektil se razvija već nekoliko godina i namijenjen je kao nadogradnja trenutnih zaliha Kremlja.

Izvor: twitter/screenshot/@AZmilitary1/Profimedia

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uspješno lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat sa kosmodroma Plesetsk. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojsci na uspješnom testiranju rakete.

Putin je rekao da će raketni sistem Sarmat obezbijediti sigurnost Rusije i "natjerati na razmišljanje one koji pokušavaju da je ugroze". Ova raketa poznata je kao "Satana 2". Takođe je poznata kao RS-28, projektil se razvija već nekoliko godina i namijenjen je kao nadogradnja trenutnih zaliha Kremlja. U stanju je da isporuči čak 15 bojevih glava usmjerenih na različite ciljeve. Putin je rekao da ovakvo oružje nema nigdje drugdje u svijetu.

"Zadaci lansiranja su u potpunosti završeni. Dizajnerske karakteristike su potvrđene u svim fazama njegovog leta. Trenažne bojeve glave stigle su u datu oblast na poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka", navela je agencija.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja. Ministarstvo odbrane je saopštilo da je nova raketa sposobna da pogađa mete na velikim dometima koristeći različite putanje leta i ima jedinstvene karakteristike koje joj omogućavaju da pouzdano savlada sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane.