Svijet

"RUSI BACILI MOĆNU BOMBU U MARIJUPOLJU, POD RUŠEVINAMA 300 LJUDI": Dali ultimatum Ukrajini, spremaju totalno uništenje

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruske snage nastavljaju sa napadima u Marijupolju, a Rusi su danas bacili bombu na bolnicu u blizini Azovstala.

Izvor: Profimedia

U Mariupolju su "Rusi bacili moćnu bombu na bolnicu u blizini Azovstala “, saopštio je Sergej Taruta, ukrajinski parlamentarac.

Prema mojim informacijama, pod ruševinama je oko 300 ljudi, među kojima su i djeca. U bolnici su, kako je rekao Taruta, civili bili izbjeglice "jer nema drugih mjesta za skrivanje u porušenom gradu". Pored toga, primijećen je oblak bijelog dima koji se diže iznad čeličane, kako je izvijestio Gardijan.

Međutim, savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko negirao je da se civili kriju u bolnici u Mariupolju u blizini čeličane Azovstal pogođene ruskim bombardovanjem:

"Mariupolj, posebno oblast Azovstal, je pod teškim bombardovanjem, ali se niko od civila ne krije u već duže vrijeme porušenoj bolničkoj zgradi“, objasnio je on.

Rusija je ponudila još jednu priliku ukrajinskim snagama koje su ostale skrivene u čeličani Azovstal, da se predaju, odnosno da napuste objekat u roku od dva sata od ultimatuma, bez oružja i municije, ali taj rok je istekao, navelo je ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je detaljno navelo: "S obzirom na katastrofalnu situaciju u metalurškoj fabrici Azovstal, ruske oružane snage ponovo nude militantima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima da prekinu neprijateljstva i polože oružje. Opstanak je zagarantovan svima koji polože oružje”. Ovo je još jedan ruski ultimatum nakon onog koji je već predložen prošle nedjelje, a koji su kijevske vlasti odbacile", saopštilo je ministarstvo u utorak.

Na kraju, Fedir Venislavski, član ukrajinske parlamentarne komisije za nacionalnu bezbjednost i odbranu, naveo je da su Rusi juče prvi put u Mariupolju upotrijebili bombu od tri tone sa ciljem da ""to je moguće više unište prostorije i komunikacije iz industrije čelika".

Tagovi