Svijet

UŽIVO IZ MARIJUPOLJA: RUSI GRANATIRAJU FABRIKU AZOVSTAL! Žestoko pritiskaju - "Ne udaraju samo bombama!"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruske snage nastavljaju sa napadima u Marijupolju, ponovo na udaru čeličana Azovstal.

Izvor: Profimedia/TASS

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u utorak da su ruske snage počele da bombarduju i granatiraju fabriku Azovstal u opkoljenom gradu Marijupolju, gdje su ukrajinske snage i civili.

Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Marijupolja, rekao je u saopštenju da ruske snage "ne samo da bombama udaraju na Azovstal, već i artiljerijom i tenkovima, nastavljajući svoje haotične napade na stambeni dio okruga Lijeve obale Livoberežnji duž linija od bulevara Meotidi", prenosi CNN. Kako saznaje ovaj portal, Andriuščenko nije u Marijupolju.

CNN navodi da su ruski mediji objavili snimak granatiranja Azovstala. Ruska vojska dala je Ukrajincima koji brane Azovstal rok da se predaju od 12 časova do 16 časova po moskovskom vremenu.

Ljudmila Denisova, ombudsman za ljudska prava ukrajinskog parlamenta, rekla je da oko 1.000 civila, uključujući djecu, ostalo u podrumu fabrike, što je brojka koja je u skladu sa procjenama ukrajinskih jedinica koje brane čeličanu.

Denisova je tvrdila da su ruske snage naredile stanovnicima da nose bijele trake oko ruke, slične onima koje ruske i separatističke snage nose kao identifikacione oznake prijatelja ili neprijatelja, kada se kreću po Marijupolju.

Marijupolj je nedeljama pod nemilosrdnim bombardovanjem, sa više od 90% gradske infrastrukture oštećeno ili uništeno, prema ukrajinskim procjenama.

Tagovi