Svijet

PAKAO NA ZEMLJI, RANJENICI UMIRU SVAKI DAN! Ukrajinski komandant poslao pismo papi - "Izvucite ljude iz ruku satane"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Komandant 36. odvojene brigade marinaca major Serhij Volina poslao je pismo papi Franji.

Izvor: Profimedia

Komandant jedinice ukrajinskih marinaca u opkoljenom gradu Marijupolju napisao je pismo papi Franji u kojem apeluje da spase ljude koji su ostali u gradu. Rusija nastavlja konstantno da granatira i bombarduje Marijupolj.

U pismu, objavljenom na sajtu Ukrajinske Pravde, komandant 36. odvojene brigade marinaca major Serhij Volina je napisao: "Nisam video sve vaše apele svetu i nisam pročitao sve vaše poslednje izjave, borio sam se više od 50 dana i sve za šta imam vremena je žestoka bitka za svaki metar grada okruženog neprijateljem".

Volina je rekao da je spreman da se "bori do kraja", uprkos stalnoj artiljerijskoj i raketnoj paljbi, nedostatku vode, hrane i lekova, dodajući: "Verovatno ste mnogo toga videli u svom životu. Ali siguran sam da nikada niste videli šta se dešava u Marijupolju. Jer tako izgleda pakao na zemlji. Imam malo vremena da opišem sve strahote koje vidim ovde svaki dan. U fabrici Azovstal žene sa decom i bebama žive u bunkerima. U gladi i hladnoći svaki dan na meti neprijateljske avijacije. Ranjenici umiru svaki dan jer nema lekova, nema vode, nema hrane".

Oficir je spomenuo i na dramsko pozorište u Marijupolju koje je pogođeno ruskim projektilima dok se koristilo kao sklonište za civile u martu.

"Došlo je vreme kada molitva nije dovoljna. Pomozite da ih spasemo. Posle bombardovanja dramskog pozorišta niko ne veruje ruskim okupatorima. Iznesite istinu u svet, evakuišite ljude i spasite njihove živote iz ruku satane, koji želi da spali sve živo", rekao je komandant.

Podsetimo, savetnik gradonačelnika Marijupolja, Petro Andrjuščenko, objavio je na Telegramu da lokdaun koji će ruska vojska sprovesti u tom gradu stupa na snagu u ponedeljak.

Marijupolj će biti odsečen od sveta, niko neće smeti da uđe niti izađe iz grada, a stanovnicima ruska vojska izdaje propusnice kako bi smeli da izađu na ulicu, ili odu iz jedne četvrti u drugu.

Andrjuščenko je ranije objavio da su Rusi najavili lokdaun i da to znači da će "muškarci u gradu biti filtrirani". Ukrajinska strana je više puta upozoravala da ruske snage daju čak i civilima izbor, da se predaju Rusiji i budu tamo deportovani, ili da umru. Ove tvrdnje, doduše, nisu nezavisno potvrđene.