Svijet

VAPAJ - PUTINOV KUM POSLAO MOLBU PREDSJEDNIKU RUSIJE! Objavljen novi snimak, evo šta Medvedčuk traži od njega (VIDEO)

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Traži od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga zamijeni za britanske vojnike ili branioce Marijupolja.

Izvor: Telegram/ukraina24tv/Profimedia

Ukrajisnki mediji objavili su novi snimak poslanika i šefa političkog savjeta stranke Opoziciona platforma - za život Viktora Medvedčuka. Na novom snimku, on traži od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga zamijeni za britanske vojnike ili branioce Marijupolja koji su zarobljeni u Ukrajini.

"Ja, Medvedčuk Viktor Vladimirovič, želim da se obratim predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom sa zahtjevom da me razmijene za branioce Marijupolja i stanovnike koji su danas tamo, a nemaju bezbjedan izlaz kroz humanitarne koridore", kaže Medvedčuk u videu.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobjegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine. Nedavno su objavljene fotografije i snimak njega na kojima se vidi da su ga ukrajinske snage zarobile.

Marija Zaharova opisala je predlog Volodimira Zelenskog o razmjeni Viktora Medvedčuka za ukrajinske ratne zarobljenike kao veoma opasan trend. Čak je i Oksana Marčenko, supruga Viktora Medvedčuka, prije par dana zamolila ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne u razmjeni njenog muža. On je pozvala i britanskog premijera Borisa Džonsona i traži razmjenu supruga Viktora za britanske državljane Ejdena Aslina i Šona Pinera, koji su se predali Rusima.