Svijet

NEKA SE LIČNO UVJERI DA RUSI SPROVODE GENOCID! Zelenski pozvao Makrona da dođe u Ukrajinu - "Na ulicama su bili leševi"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Francuski predsjednik je odbio da osudi "genocid" u Ukrajini, naveo je Zelenski.

Izvor: Profimedia/RTS/screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emanuela Makrona da dođe u Ukrajinu i lično se uvjeri da ruske snage sprovode genocid, što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi da upotrijebi.

"Razgovarao sam s Emanuelom. Mislim da je ovo uradio jer želi da podstakne Rusiju na dijalog", rekao je Zelenski obrazlažući odbijanje francuskog lidera da osudi "genocid" u Ukrajini, za razliku od američkog predsjednika Džoa Bajdena. Ukrajinski predsjednik je rekao da ga ovo odbijanje francuskog kolege veoma boli.

"Rekao sam mu da bih želio da razumije da ovde nije riječ o ratu i da ovo nije ništa drugo nego genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku. Doći će i vidjeće i siguran sam da će onda razumjeti", kaže lider Ukrajine.

Zelenski je naglasio da su zvjerstva koja su počinili Rusi bila genocid: "Pogledajte šta se desilo u Buči. Jasno je da to nije čak ni rat, to je genocid. Samo su ubijali ljude. Ne vojnici, ljudi. Samo su pucali na ljude na ulicama. Ljudi su vozili bicikle, išli autobusom ili samo šetali ulicom. Na ulicama su bili leševi", prenijeli su svjetski mediji.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski zvaničnici ušli su u grad Buča, gdje su vlasti saopštile da su ruske snage ubile više od 410 stanovnika.

Emanuel Makron, koji je usred kampanje za drugi predsjednički mandat na izborima koji se sledeće nedelje održavaju u Francuskoj, rekao je u četvrtak da pravni stručnjaci, a ne političari, moraju da ocijene da li je riječ o genocidu i da "učestvovanje u verbalnoj eskalaciji" neće pomoći Ukrajini.

U razgovoru objavljenom u nedelju ukrajinski predsjednik je takođe rekao da želi da Džo Bajden poseti Ukrajinu jer ga je ove nedelje iznenadio izjavom u kojoj Ruse optužuje za genocid.