Svijet

OVO MOŽE DA TRAJE 10 GODINA - DRAMATIČNO UPOZORENJE ZELENSKOG! Uputio žestoke reči Moskvi, pa pozvao Zapad da se ubrza!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ovo rekao u intervjuu za CNN.

Izvor: Profimedia

Zelenski je danas u intervjuu za CNN rekao da je Ukrajina spremna da se bori protiv Rusije još "deset godina". "Možemo da se borimo protiv Rusije deset godina da povratimo ono što je naše. Možemo ići ovim putem", rekao je on. Zelenski je takođe pozvao Zapad da ubrza snabdevanje oružjem.

"Oprema je potrebna danas ili sutra, a ne u roku od dva-tri meseca", rekao je Zelenski i dodao: "Ne možemo da se odreknemo naše teritorije, ali moramo da pronađemo neku vrstu dijaloga sa Rusijom. Ako su oni sposobni za to, onda smo mi spremni", odgovorio je na pitanje o izgledima za pregovore sa Rusijom, prenosi agencija RIA.

Ukrajinski predsednik je dodao da "što se pre ovo desi, manje će ljudi poginuti". Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je u nedelju da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "treba odmah da povuče trupe iz DNR i LNR i prizna Krim kao ruski".

Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao da će za rešavanje ukrajinskog sukoba biti potrebno više od jednog sastanka sa ruskim rukovodstvom, a pregovori treba da se vode kada bude jasno koje su zemlje spremne da postanu garanti bezbednosti Kijeva i pod kojim uslovima.

Pre toga je Zelenski zapretio Moskvi prekidom pregovora ako oružane snage Rusije ne napuste Marijupolj.

Finansiranje Ukrajine od strane evropskih zemalja značajno je poraslo nakon početka ruske specijalne vojne operacije. Tako je Evropska unija odlučila da oružanim snagama zemlje obezbedi podršku od 600 miliona evra. Šef diplomatije EU Žozep Borelj je tokom samita u Versaju ponudio Kijevu da izdvoji dodatnih 500 miliona evra. Istovremeno, Kijev redovno izjavljuje da EU, po njegovom mišljenju, "ne pomaže dovoljno".

Tagovi