Svijet

POGLEDAJTE TESTIRANJE TAKTIČKO NAVOĐENIH RAKETA: Kim Džong se smijao i aplaudirao, sad se spominje i NUKLEARNO oružje

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un nadgledao je testiranje novog taktičkog navođenog oružja, značajnog za poboljšanje efikasnosti nuklearnih operacija, javili su sjevernokorejski državni mediji.

Izvor: Profimedia

Novi sistem naoružanja je "od velikog značaja u drastičnom poboljšanju vatrene moći artiljerijskih jedinica dugog dometa na liniji fronta i povećanju efikasnosti u dejstvu taktičkog nuklearnog oružja i smanjenje potencijalnog rizika od njihove vatrene moći", izvijestila je zvanična Korejska centralna nova agencija.

Ta agencija nije objasnila šta znači upotreba riječi "taktičke nuklearke", ali sugeriše da je oružje vjerovatno sposobno da nosi nuklearnu bojevu glavu na frontu koja bi mogla da pogodi strateške ciljeve u Južnoj Koreji, uključujući i američka vojna postrojenja. 

Testiranje je izvedeno uspješno, javili su sjevernokorejski mediji. Tokom inspekcije, Kim je dao važna uputstva o „daljoj izgradnji odbrambenih sposobnosti i nuklearnih borbenih snaga zemlje".

Zvanična korejska centralna novinska agencija saopštila je da je lider Kim Džong vidio da je uspješno lansirano oružje. Objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako ozaren Kim tapše sa vojnim oficirima.

Saopšteno je da testirano oružje ima "veliki značaj u drastičnom poboljšanju vatrene moći artiljerijskih jedinica dugog dometa na frontu, poboljšanju efikasnosti u dejstvu (sjevernokorejskih) taktičkih nuklearnih bombi i diversifikaciji njihovih misija vatrene moći". Testiranje oružja je potvrdila i Južna Koreja.

Projektili, koji su ispaljeni iz regiona Hamhung u subotu oko 18 časova preletjeli su oko 110 kilometara na maksimalnoj visini od 25 kilometara, krećući se brzinom nešto manjom od 4 maha, navodi se u saopštenju generalštaba oružanih snaga Južne Koreje, prenosi Rojters.

Ovo je 13. testiranje lansiranja oružja od strane Pjongjanga ove godine, a dešava se u napetoj situaciji da postoji mogućnost da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla da izvede veću provokaciju poput nuklearnog testa u nastojanju da proširi arsenal naoružanja zemlje i poveća pritisak na Vašington i Seul usred zaustavljene diplomatije.