Svijet

RUSKO MINISTARSTVO OBJAVILO SUMNJIV SNIMAK: Na njemu se navodno vidi preživjela posada potonule ruske krstarice! (VIDEO)

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da je uspjelo da evakuiše svih 510 članova posade sa broda i da su prebačeni u luku Sevastopolj.

Izvor: Profimedia

Vjeruje se da je stotine mornara poginulo na ruskoj krstarici "Moskva" nakon nakon što su je pogodili ukrajinski projektili, a najnoviji izvještaji kažu da je poginulo samo nekoliko desetina članova posade, od kojih je 510 spaseno prije nego što je "Moskva potonula", piše britanski Telegraf.

Ruskoj vojsci je trebalo skoro cijeli dan da prizna gubitak ponosa svoje crnomorske flote, u početku tvrdeći da je krstaricu zahvatio požar posle eksplozije i da je izvučena na obalu. Sjedinjene Američke Države su u međuvremenu potvrdile da su krstaricu pogodile dvije ukrajinske rakete. Vjeruje se da je reč o protivbrodskim projektilima klase Neptun. Kremlj je kasnije priznao da je "Moskva" potonula, ali je tvrdio da je to bilo zbog uzburkanog mora.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da je uspjelo da evakuiše svih 510 članova posade sa broda i da su prebačeni u luku Sevastopolj. Reč "cijela" je kasnije uklonjena iz članka koji je objavila državna agencija Tass, u kojem je prvobitno stajalo da je cijela posada evakuisana.

Dva dana kasnije, nema konkretnih dokaza da je makar jedan član posade broda preživio. Nisu objavljene potvrđene fotografije ili snimci preživjelih. Utisak da nije sve po mišljenju ruskih vlasti pokazuje okupljanje nekoliko desetina ljudi u petak u Sevastopolju kada su na glavnom trgu održali bdijenje i ostavili pogrebni vijenac sa natpisom "Za Moskvu i njenu posadu". Međutim, bilo je informacija da ima spasenih mornara.

Izvor: Profimedia

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas rekao je da je turski brod spasio najmanje 54 osobe sa ruske krstarice nakon što je u četvrtak ujutro upućen poziv za pomoć. Nije poznato šta se sa njima dogodilo, piše Telegraf. Ako se ispostavi da je istina da je većina članova posade Moskve poginula, to bi bio najveći vojni gubitak Rusije na moru od Drugog svjetskog rata.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u subotu video-snimak na kojem se komandant ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov navodno sastao sa članovima posade. Na snimku od 38 sekundi vidi se kako admiral pozdravlja desetine muškaraca u vojnim uniformama ruske mornarice. Za sada nema potvrde kada je snimak snimljen niti ko se tačno nalazi na njemu, prenosi Telegraf.


Tagovi