Svijet

"OVAKO ĆEMO IZNERVIRATI PUTINA!" Njemački političar skovao plan - svi moraju da se uključe!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Njemački vicekancelar i ministar ekonomije, Robert Habek, rekao je u petak da bi Njemci trebalo da počnu da rade od kuće i izbjegavaju korišćenje automobila kako bi smanjili potrošnju energije, samim tim i energentsku zavisnost od Rusije.

Izvor: Profimedia

Habek je u petak za "Funke Media Group" rekao da bi svaki Njemac trebalo da doprinese smanjenju zavisnosti ove zemlje od ruske energije, i apelovao na sugrađane da počnu da smanjuju potrošnju energije.

"Rekao bih da je ušteda od 10 odsto uvijek moguća. Pozivam sve da daju doprinos ovom velikom zajedničkom projektu da postanemo nezavisniji od uvoza energenata iz Rusije", rekao je Habek i dodao da će to pomoći Njemačkoj na duže staze. 

On je ukazao na to da će se na ovaj način uticati na zaštitu životne sredine.

"To će olakšati pritisak na novčanik i iznervirati ruskog predsjednika Vladimira Putina", kaže Habek.

On je predložio spisak mjera koje uključuju korišćenje bicikala umjesto automobila, kao i omogućavanje ljudima da rade od kuće, kao što je to bilo tokom pandemije korona virusa.

"Ljudi bi za sada mogli da rade od kuće barem jedan ili dva dana u nedelji na dobrovoljnoj bazi. Navlačenje zavjesa tokom večernjih časova u stanovima moglo bi da uštedi i do pet odsto potrošnje energije. Smanjenje sobne temperature za jedan stepen uštedjelo bi još šest odsto. Možda nije baš tako udobno, ali još se ne smrzavate", rekao je on.

Tagovi