Svijet

MAKRON PRKOSI BAJDENU - JEDNO ODBIJA DA KAŽE! Francuski predsjednik poručio da neće uraditi ono što su svi

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za francusku televiziju "France 2" nije okarakterisao posljedice ruske invazije u Buči kao genocid.

Izvor: YouTube/Printscreen/Public Sénat

Francuski predsjednik upitan je tokom intervjua šta misli o izjavi predsjednika SAD, Džozefa Bajdena u kojoj on tvrdi da su zločini u Buči genocid koji je počinila ruska vojska. Makron je kao odgovor rekao da bi sa takvim terminima trebalo biti oprezan. 

"Bio bih oprezan sa takvim terminima. Narodi Ukrajine i Rusije su braća. Verbalni napadi neće pomoći daljem miru u Ukrajini", rekao je Makron u intervjuu za televiziju Frans 2 u srijedu.

U intervjuu, francuski lider je rekao da je nastavak nasilja u Ukrajini "ludilo" i da vjeruje da je tamo "ruska vojska počinila ratne zločine", te da oni koji su zaslužni za njih treba da odgovaraju. Komentarišući dalje Bajdenovu izjavu predsjednik Makron je rekao da je njegov cilj "mir u ukrajini" kako i da nije siguran da bi trebalo koristiti agresivnu i zapaljivu retoriku kako bi se ovaj sukob riješio.

Makronova protivnica na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marin le Pen saglasna je sa aktuelnim predsjednikom Francuske da se ratni zločini za koje Ukrajina optužuje rusku vojsku ne mogu okarakterisati kao genocid. 

Podsjetimo, Kijev je optužio Rusiju za genocid u Buči, navodeći da su ruske trupe namjerno ubijale civile u ovom gradu, sjeverozapadno od Kijeva. Ove optužbe Moskva je negirala i rekla da Kijev "manipuliše i izmišlja dokaze" kako bi dobio podršku Zapada.

Pogledajte kako su izgledali zločini u Buči: