Svijet

AKO MARIJUPOLJ PADNE, ZA BATALJON AZOV SLIJEDI PAKAO! Evo šta čeka vojnike ukoliko ih zarobe Rusi - imaju DVIJE OPCIJE

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Rusija tvrdi da se više od 1.000 ukrajinskih vojnika predalo u ključnom južnom lučkom gradu Marijupolju.

Izvor: Facebook/Printscreen/Victor Andrusiv

Informacija da se u Marijupolju predalo više od 1.000 ukrajinskih vojnika nije potvrđena. Ukrajina tvrdi da su marinci uspjeli da se probiju i ujedine sa bataljonom Azov, koji je sada dio ukrajinskih oružanih snaga. Borci Azova i marinci uspjeli su da odbrane "džepove" opkoljenog grada u posljednjih nekoliko nedjelja uprkos nestašici i žestokom ruskom napadu.

Ukoliko je došlo do masovne predaje, to ne bi bilo iznenađenje, kaže dr Aglaja Snetkov, predavač na predmetu Međunarodna politika na Univerzitetu u Londonu. "Njihove zalihe su se smanjile, ostali su bez hrane, municije i vode, ukrajinski vojnici su objavili na internetu da je njihova jedina opcija predaja ili smrt, ali vlasti u Kijevu su te navode odbacile", rekla je ona.

Ali, ako hiljade boraca Azova budu na sličan način primorani da se predaju, suočili bi se sa "pravim hororom" od strane ruskih vojnika, dodala je ona. Dio vojnika će biti ubijen, a mnogi će biti primorani da izađu pred ruske TV kamere da ispričaju šta su uradili.

"To će zvanično biti kraj bataljona Azov koji je glavni dio ruske priče o tome zašto su angažovani i što rade u Ukrajini.... Sticanje pune kontrole nad Marijupoljom bio bi veliki strateški dobitak za ruske snage. To bi im omogućilo da prerasporede hiljade vojnika dalje na istok kako bi se fokusirali na novu ofanzivu", zaključila je ona.

Tagovi