Svijet

"RUSKI KOMANDANTI SU MI POSLALI MAPE, ZADACI SU JASNI!" Kadirov objavio PLAN NAPADA na Ukrajinu - osvojićemo sve ovo!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Kadirov se oglasio na svom Telegram profilu.

Izvor: Telegram/Kadyrov_95

U svom videu na društvenoj mreži Telegram čečenski lider Ramzan Kadirov je tvrdio da su mu ruski komandanti poslali mape koje pokazuju plan napada na Ukrajinu "tačku po tačku", uključujući osvajanje prijestonice Kijeva.

"Primio sam izvještaje i mape u 2.00 ujutro. Tačke su označene, zadaci su jasni. Već počinjemo da radimo konkretno, tačku po tačku" rekao je Kadirov u ponedjeljak u videu objavljenom na svom kanalu na Telegramu.

"Njuzvik" prenosi da su Kadirovljeve tvrdnje da će ruske snage pokrenuti ofanzivu na Kijev došle nedugo nakon što je Kremlj rekao da će povući svoje trupe i smanjiti vojne operacije u području oko prijestonice.

"Biće više ofanzivnog rada, ne samo u Marijupolju već i u drugim naseljima, gradovima i selima. Lugansk i Donjeck, prije svega ćemo ih osloboditi. Taj zadatak je postavio glavnokomandujući, predsjednik Vladimir Putin. A onda ćemo osvojiti Kijev i sve druge gradove", istakao je Kadirov.

On je dodao da "cilj nije da se zauzmu gradovi već da se unište svi banderovci, nacisti i šejtani (đavoli) koji se bore na ukrajinskoj strani". Izraz "banderovci" odnosi se na pristalice Stepana Bandere, ukrajinskog političara iz doba Drugog svjetskog rata i saradnika nacista.

Nije odmah jasno da li je Kadirov namjeravao da svojim snimkom proširi lažne obavještajne podatke koji se tiču Putinove vojne strategije u Ukrajini. 

Kadirov mapa
Izvor: Youtube/ OMG Whaaat,How,When?

Lukašenkova mapa

Početkom marta je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u programu uživo podijelio plan ruske invazije na Ukrajinu.

Kratak video koji je na društvenoj mreži Tviter podijelio bjeloruski novinar Tadeuš Gican prikazuje kako Lukašenko upire prstom na mapu Ukrajine koja je podijeljena na četiri dijela. Gican je napisao u postu: "Ono što izgleda kao prava mapa invazije".