Svijet

OVO SU BAHATA DJECA PUTINOVIH BLISKIH SARADNIKA! Žive na Zapadu u bezobraznom luksuzu - ONA posebno privlači pažnju!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Prošlog mjeseca je i sam ruski predsjednik Vladimir Putin osudio Ruse koji naginju Zapadu, optužujući ih da misle da pripadaju "višoj rasi" i da žele da unište Rusiju zajedno sa Zapadom.

Izvor: Profimedia/TASS / ddp USA/Profimedia/Instagram/Screenshot/lisa_peskova

Svijet djece ruskih najviših zvaničnika čine privatni avioni, otmeni stanovi u Parizu, skijanje u Austriji i školovanje na elitnim univerzitetima u Londonu i Njujorku.

Njihovi roditelji posjeduju nekretnine u najekskluzivnijim četvrtima evropskih prijestonica. Njihovi profili na društvenim mrežama puni su slika dizajnerskih haljina i luksuznih proslava. Dok roditelji oštro kritikuju Zapad, njihova djeca odrastaju upravo u ovim zemljama.

"To je krajnje licemjerno. Moglo bi se reći da oni možda ne vide kontradikciju jer vjeruju da postoji neka konkurencija između SAD i Rusije. Ali zašto onda obrazovati djecu na Zapadu? Zašto tamo imati dvorce i vile?" rekao je ruski stručnjak za politiku Danijel Trejsman sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.

Prošlog mjeseca je i sam ruski predsjednik Vladimir Putin osudio Ruse koji naginju Zapadu, optužujući ih da misle da pripadaju "višoj rasi" i da žele da unište Rusiju zajedno sa Zapadom.

"Ruski narod će uvijek moći da razlikuje prave patriote od nitkova i izdajnika i da ih ispljune kao komarca koji im je slučajno uletio u usta", rekao je tada Putin.

Porodica Putinovog portparola

Jedna od porodica koja oličava takvo "licemerje" je i porodica Putinovog portparola Dmitrija Peskova, piše CNN.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Države nedavno uvele sankcije Peskovu, njegovoj ženi i dvoje odrasle djece, rekavši da je porodica živjela "luksuznim načinom života koji nije u skladu sa zvaničnim prihodima Peskova i vjerovatno proističe iz nezakonitog bogatstva zbog njegove političke pripadnosti Putinu".

Izvor: Profimedia

Najmanje dvoje njegove djece školovalo se i odraslo u zapadnoj Evropi prije nego što se kao odrasli vratio u Moskvu. Peskov je viđen sa dizajnerskim satom vrednim 600.000 dolara, a tokom medenog mjeseca iznajmio je jahtu koja košta oko 430.000 dolara nedjeljno.

Kleptokratija: Vladavina lopova

Prema istrazi Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, Peskovljeva sadašnja supruga, bivša supruga i djeca posjeduju luksuzna vozila i kuće vrijedne milione dolara širom svijeta.

Eksperti kažu da se sukob između bogatstva Putinove porodice i njihove retorike može objasniti jednom rječju – kleptokratija.

"Kleptokratija je vladavina lopova", kaže politikolog Džodi Vitori sa Univerziteta Džordžtaun.

"Oni žele da žive na Zapadu jer su najbogatije zemlje na svijetu, veliki centri kulture. Osim toga, zapadne zemlje imaju mnogo bezbjedniji pravni sistem od Rusije. Dakle, ako mnogo svog novca ulože na Zapad, oni žele da žive na Zapadu. oni će se osjećati sigurnije“, rekao je Daniel Treisman.

"To je lov na vještice"

Peskovljeva, 24-godišnja ćerka iz drugog braka, Elizabeta Peskova, čak je jednom prilikom rekla da se "osjeća bolje u evropskom okruženju" i poručila ruskom obrazovnom sistemu da je to pakao.

Nedavno je na Instagramu postavila slogan "Ne u rat" kojim se Rusi protive ratu u Ukrajini. Njenu objavu je podijelila ruska TV Rain, ali je vrlo brzo uklonjena. Kao dijete, Peskova je pohađala školu Ecole des Roches, koja se nalazi nedaleko od Pariza. Godišnja školarina za tu obrazovnu ustanovu iznosi oko četvrtine očeve plate, a vannastavne aktivnosti obuhvataju časove vazduhoplovstva.

Zatim je odradila praksu u "Louis Vuittonu" i diplomirala marketing u francuskoj poslovnoj školi. Prema podacima Fondacije za borbu protiv korupcije, Peskova i njena majka su 2016. godine kupile stan u blizini Ajfelove kule od 180 kvadratnih metara, koji vrijedi skoro 2 miliona dolara.

Peskova je rekla da su sankcije "potpuno nepoštene i neosnovane" i da je "uznemirena jer više ne može da putuje". Ona je za Telegram napisala da je ponosna što je Ruskinja i da nije normalno sankcionisati djecu političara.

"Nema pravičnog suđenja tokom takvog lova na vještice i bijesne mržnje prema svemu što je rusko", dodala je Peskova.

Nikolaj Čols, Peskovov najstariji sin, odrastao je u Engleskoj, putovao je svijetom privatnim avionima, posjeduje vrhunske nekretnine u Moskvi i flotu luksuznih vozila, navodi Fondacija.

Porodica ministra inostranih poslova

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je 2017. pozvao na "postzapadni" svjetski poredak, poslao je svoju ćerku na prestižne univerzitete u Londonu i Njujorku. Ćerka njegove navodne djevojke, Polina Kovaljeva, objavila je svoje slike sa jahte, iz austrijskog skijališta i vile na plaži.

Izvor: Profimedia

Kovaljeva posjeduje stan u jednom od najskupljih londonskih kvartova, vrijedan 5,8 miliona dolara. Fondacija za borbu protiv korupcije otkrila je da je Kovaljeva kupila stan u Kensingtonu kada je imala 21 godinu.

Ćerka od Lavrova Ekaterina Vinokurova (39) pohađala je Univerzitet Kolumbija u Njujorku, gdje je živjela 17 godina prije nego što je diplomirala na Londonskoj školi ekonomije. Velika Britanija je nedavno sankcionisala Kovaljeva i Vinokurova.

Putinova porodica

Sam Putin nije izuzetak. Jedna od njegovih navodnih partnerki, koja mu je rodila ćerku, postala je vlasnik stana od 4,1 milion dolara u Monaku samo nekoliko nedjelja nakon rođenja bebe, kako su pisali mediji.

Njegova najstarija ćerka Marija se navodno udala za holandskog biznismena i živi u stanu od 3,3 miliona dolara u Holandiji. Putin navodno ima više vanbračne djece, koja su sva odrasla na Zapadu. Kremlj je uvijek demantovao te izvještaje.

Uprkos tome što članovi njegove porodice posjeduju luksuzne nekretnine u zapadnim zemljama, Putin je nedavno nazvao Ruse sa "vilama u Majamiju ili na francuskoj rivijeri, koji ne mogu da žive bez kamenica ili rodne ravnopravnosti".

"Problem sa takvim ljudima je što razmišljaju na Zapadu, a ne ovdje sa našim narodom i Rusijom", rekao je Putin 16. marta.

Licemerje ruskih političara i njihovih porodica koji uživaju u svom bogatstvu na Zapadu je već godinama javna tajna u Rusiji. Dumi je 2016. godine predstavljen predlog zakona kojim bi se zabranilo školovanje maloletne djece većine ruskih zvaničnika u stranim obrazovnim institucijama, navodeći da je obrazovanje u Rusiji ključno za razvoj patriotizma. Račun nije prihvaćen.