Svijet

"NEĆEŠ SLOMITI UKRAJINU": Bajden i Džonson oštro Putinu - evo kada stiže novo oružje u Kijev, ovo su rekli o sankcijama

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je u utorak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o ratu u Ukrjaini.

Izvor: Profimedia/Anadolija/State Emergency Service of Ukraine

Dauning strit je u zvaničnom saopštenju naveo da je tema razgovora premijera Velike Britanije i predsednika SAD bila nedavna poseta Borisa Džonsona Kijevu, i da su razgovarali i o ubrzanju pomoći Ukrajini.

"Lideri su razgovarali o potrebi da se ubrza pomoć Ukrajini, uključujući jačanje vojne i ekonomske podrške, dok se ukrajinske snage pripremaju za još jedan napad Rusije na istoku zemlje. Džonson je rekao Bajdenu da će najnoviji paket pomoći Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući protivbrodske rakete i vojna vozila, stići u Ukrajinu tokom narednih dana i nedelja", navodi se u saopštenju.

Britanski lider je takođe rekao da međunarodna zajednica treba da se dugoročno posveti Ukrajini kako bi "osigurala da se vizija ukrajinskog naroda o slobodi njihove zemlje ponovo ostvari", navodi se u saopštenju. On je pohvalio "kolosalni vojni doprinos SAD Ukrajini". 

"Bajden i Džonson su saglasni da ruski predsednik Vladimir Putin 'ne može da slomi rešenost Ukrajinaca'. Dvojica su se takođe složila da nastave sa zajedničkim naporima da pojačaju ekonomski pritisak na Putina i odlučno okončaju oslanjanje Zapada na rusku naftu i gas", navodi Dauning strit.

Podsetimo, rat u Ukrajini traje već više od mesec dana, a počeo je akcijama ruske vojske u ovoj zemlji, koje je autorizovao i naredio predsednik Rusije Vladimir Putin 24. februara.