Svijet

ZAPAD JE KRIV ZA KRIZU U UKRAJINI, HUKŠATE NA RAT PROTIV RUSIJE! Putin i Lukašenko se udružili, pa poručili: JAČI SMO!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruski i bjeloruski predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su u utorak o ratu u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Screenshot/euronews (in English)/Profimedia

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je snažno branio ruske akcije u Ukrajini, tvrdeći da bi, ukoliko bi Rusija "samo malo zakasnila sa svojom vojnom operacijom, ruska teritorija pretrpjela snažan napad na njene granice".

"Ako neko želi da vikne da smo otišli ​​negdje ne treba, počeli nešto što ne bi trebalo, zamislite samo šta bi vam se desilo da ste zakasnili najmanje dvije nedjelje ili mjesec dana", rekao je Lukašenko novinarima tokom zajedničke konferencije sa Vladimirom Putinom.

Optuženi SAD, EU ...

Bjeloruski lider okrivio je "Vašington, Brisel i London" za izazivanje krize u Ukrajini i rekao da su ekonomske sankcije Rusiji "psihološke operacije" koje organizuje Velika Britanija. On je takođe optužio SAD za huškanje Poljske i baltičkih država protiv Moskve.

"Naša nedavna istorija nije doživjela tako opasan trenutak u našem odnosu sa Zapadom kao danas... Neki od vas su rekli da je Hladni rat završen i da ćemo živjeti u novoj civilizovanoj eri zasnovanoj na međusobnom razumijevanju i prevlasti međunarodnog prava. Mi smo tako mislili, ali Zapad nije, nisu nas tada uništili pa su odlučili da to urade sada", rekao je.

"Ovaj trik vam neće uspjeti"

"Postojala je jedna javna ličnost na Zapadu 1930-ih, 1940-ih godina koja je takođe pokušala da uvede novi poredak i dobro znamo kako se to završilo. Tako da mislim da Vašington treba da se vrati u nedavnu prošlost. Naši očevi i preci su tada izdržali smo i bili pobjednici i tako ćemo biti pobjednici, kao što smo i bili u našoj zajedničkoj 1000 godina dugoj istoriji", rekao je Lukašenko.

Putin je rekao da je Bjelorusija "trenutno na udaru ništa manje od Rusije". "Nikada nismo sumnjali da ako nam neko ponudi rame, to će biti Bjelorusija", rekao je on.

Što se tiče efekta sankcija na destabilizaciju rusko-bjeloruskih veza, Putin je rekao da su one "potpuno uzaludne“. "Ovaj trik vam definitivno neće uspjeti. Samo ćemo postati jači", rekao je on i dodao da se "šteta na koju su naši neprijatelji računali nije dogodila".