Svijet

ZAŠTO RUSI MASOVNO GUBE TENKOVE U UKRAJINI: Amerikanci umešali moćno oružje, pa iskoristili ovu grešku u ruskoj taktici!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukrajinske oružane snage kažu da je Rusija izgubila više od 680 tenkova.

Izvor: Profimedia

Smatra se da je Rusija izgubila stotine tenkova u roku od dva meseca od početka invazije na Ukrajinu, prenosi BBC. Vojni eksperti pripisuju gubitke naprednom protivtenkovskom naoružanju koje su zapadne nacije dale Ukrajini i lošem načinu na koji je Rusija koristila svoje tenkove.

Ukrajinske oružane snage kažu da je Rusija izgubila više od 680 tenkova. U međuvremenu, Orik - vojni i obaveštajni blog koji broji ruske vojne gubitke u Ukrajini na osnovu fotografija poslatih iz ratne zone - kaže da je Rusija izgubila više od 460 tenkova i preko 2.000 drugih oklopnih vozila.

Prema Rand Corporation i IISS, Rusija je na početku sukoba imala oko 2.700 glavnih borbenih tenkova.

Koliko je bilo efikasno protivtenkovsko oružje?

SAD su isporučile Ukrajini 2.000 protivtenkovskih projektila Javelin na početku sukoba i od tada su poslale još najmanje 2.000.

Javelini se mogu ispaliti tako da raketa eksplodira na vrhu tenka, gde je oklop najslabiji, makar tako navodi proizvođač tih raketa, Lokid Martin. Mnogi ruski tenkovi su opremljeni reaktivnim oklopom koji apsorbuje udar projektila.

Međutim, Javelini su opremljeni sa dve bojeve glave. Prva da uništi reaktivni oklop, a druga probija šasiju. Velika Britanija je takođe poslala najmanje 3.600 projektila NLAV. Oni su takođe dizajnirani da eksplodiraju iznad izloženog vrha kupole tenkova.

"Javelin i NLAV su veoma moćni. Bez ove pomoći, situacija u Ukrajini bi bila sasvim drugačija", kaže Nik Rejnolds, analitičar za kopneno ratovanje na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

SAD su poslale Ukrajini 100 protivtenkovskih dronova Svitchblade. Poznati kao "kamikaze" bespilotne letelice, mogu da lebde iznad mete kilometrima daleko od operatera, a zatim da padnu na tenk, uništavajući ga sa bojevom glavom koja se nalazi na vrhu.

Koliko je kriva ruska taktika?

Danas ruska vojska deluje preko bataljonskih taktičkih grupa (BTG), koje su samostalne borbene jedinice sastavljene od tenkova, pešadije i artiljerije. Precizan sastav ovih jedinica može varirati, ali generalno se sastoje od velikog broja oklopnih vozila, ali relativno malog broja pešadijskih trupa.

"Rusija ima relativno malo vojnika, tako da su BTG način da se stvori borbena jedinica koja može brzo da reaguje", kaže Filips O'Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endruz i dodaje:

"Oni su dizajnirani da napadnu brzo sa puno vatrene moći. Međutim, imaju vrlo malo zaštite u smislu pešadijskog osoblja koje bi ih pratilo i uzvratili ako oklopna kolona bude napadnuta. To rusku vojsku čini bokserom koji ima sjajnu desnu ruku i staklenu vilicu", kaže on.

Profesor O'Brajen kaže da nedostatak ruskih vazdušnih patrola znači da je ukrajinskim trupama bilo lako da zauzmu položaje za zasedu i da napadnu kolone ruskih tenkova.

"Rusija nije dobila vazdušnu nadmoć na početku sukoba i stoga ne mogu da patroliraju nebom. To znači da su ukrajinske trupe uspele da dođu na dobre vatrene položaje za zasede i da su na ovaj način mogle da naprave veliku štetu", rekao je on.