Svijet

NEVJEROVATAN OBRT - MARTIN LE PEN VODI ISPRED MAKRONA! Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo preliminarne rezultate

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Radi se o rezultatima na osnovu 52 odsto obrađenih glasova, objavilo je francusko ministarstvo.

Izvor: Profimedia

Marin le Pen prednjači u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj. Ovu informaciju prenijeli su lokalni mediji pozivajući se na prve informacije francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema preliminarnim informacijama, ona vodi sa - 27,8% glasova, dok aktuelni lider zemlje Emanuel Makron ima - 26,2% glasova.

Radi se o rezultatima na osnovu 52 odsto obrađenih glasova, objavilo je francusko ministarstvo.

Kako je ranije javio javni informativni servis, predsjednički kandidat u Francuskoj, član partije "Evropa - ekologija - zeleni" Janik Jadovo nije prošao u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, i apelovao je na birače da podrže aktuelnog lidera zemlje, Emanuel Makron.

Takođe takmičar u izbornoj trci Francuski predsjednik ljevičarske partije "Nepokorena Francuska" Žan Lik Melanšon, koji je, prema izlaznoj anketi, bio treći na kraju prvog kruga glasanja, sa 18,45% glasova, pozvao je da se ne glasa za Marin Le Pen u drugom krugu. Četvrti je desničar Erik Zemur sa 6,68 odsto glasova.

Podsjetimo, prethodno su francuski mediji objavili rezultate izlaznih anketa prema kojima je Makron bio u vođstvu, dok su se on i Le Penova sigurno plasirali u drugi krug.

Le Penova je pozvala večeras "sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona" da joj se pridruže, uz obećanje da će dovesti Francusku u red za pet godina. Ona je obećala da će "Francusku da dovede u red za pet godina".

"Francuski narod mi je dao čast tako što sam se kvalifikovala u drugi krug. Izražavam najiskreniju zahvalnost mojim glasačima. Vidim da se povećala nada kod snaga koje žele oporavak zemlje. Pozivam sve one koji danas nisu glasali za Makrona da nam se priključe", kazala je ona, preneo je "Figaro".


Tagovi