Svijet

PRVI EVROPSKI LIDER KOJI ĆE SE SASTATI SA PUTINOM U MOSKVI! Juče se vidio sa Zelenskim, a sjutra putuje u Rusiju!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Austrijski kancelar je juče posjetio Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Austrijski kancelar Karl Nehamer otputovaće sjutra u Rusiju da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je danas portparol austrijske vlade. On će tako biti prvi evropski lider koji će se sastati sa Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

"On će otputovati nakon što je o tome obavijestio Berlin, Brisel i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi podstakao dijalog", rekao je portparol.

Austrijski kancelar je juče posjetio Ukrajinu kako bi izrazio podršku ukrajinskoj vladi i sastao se sa predsjednikom Zelenskim. On je po dolasku u zemlju rekao novinarima da zločine u Buči moraju u potpunosti da istraže nezavisni međunarodni eksperti.

Austrija, koja nije članica NATO-a, do sada je Ukrajini poslala, između ostalog, 10.000 šlemova i 9.000 odbrambenih prsluka za civilnu upotrebu.

Istovremeno, kao i Njemačka, jedna je od zemalja članica Evropske unije koja je do sada odbila zahtjev Zelenskog da zabrani uvoz ruskog gasa. Austrija 80 posto gasa nabavlja iz Rusije.

Beč je, posle izvjesnog oklijevanja, ove nedjelje protjerao četiri ruske diplomate, po ugledu na druge članice EU. Skoro 4,5 miliona od otprilike 44 miliona Ukrajinaca napustilo je svoju domovinu od početka rata. U Austriji je do sada registrovano približno 51.000 izbjeglica, uglavnom žena i djece.

Tagovi