Svijet

RUSKI VOJNIK GOLIM RUKAMA NOSIO IZVOR RADIJACIJE! GAJGEROV BROJAČ POLUDEO! Ukrajina tvrdi da jedan po jedan umire

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ruski vojnici koji su zauzeli Černobilj raširili su radioaktivni materijal po čitavom postrojenju, kazali su zaposleni u nuklearki.

Izvor: Profimedia

Zaposleni u Černobilju kažu da su ruski vojnici, koji su krajem februara zauzeli bivšu elektranu na mesec dana, verovatno bili izloženi potencijalno štetnim dozama radijacije, što značajno povećava rizik od razvoja kancera, čak i nakon deset godina. Objavljeno je da je jedan vojnik od posledica radijacije već i umro.

Snimci koji su nastali dronom, a koje je u javnost pustila ukrajinska vojska, otkrivaju da su vojnici kopali rovove u blizini Crvene šume, koja je do današnjeg dana jedno od najradioaktivnijih mesta na zemlji i mesto jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u istoriji.
Novinari su otkrili omote od hrane, vojnu opremu i zagorele posude za kuvanje, što dovodi do zaključka da su ruske trupe u tim rovovima provele neko duže vreme.

Jedna porcija vojnog obroka koja je pronađena na tom mestu pokazivala je jačinu radijacije 50 puta veću od normalne, javio je Si-En-En. Postoje i dokazi nedavne vatre na tom području, što znači da su vojnici bili izloženi i radioaktivnom dimu, kao i prašini koja se digla s tla.

Zaposleni u nuklearnoj elektrani su rekli da su ruski vojnici kontaminirali bivšu elektranu radioaktivnim materijalom koji su doneli na svojim čizmama po povratku iz Crvene šume.

Rezultat toga je povećana količina radijacije u čitavoj bivšoj elektrani. "To je zaista ludo", kazao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko. "Stvarno nemam pojma što su tamo radili. Ali, vidimo da su išli onamo, a kad su se vratili, količina radijacije se povećala", rekao je.

Zaposleni bivše elektrane kažu da su količine radijacije, prema Svetskom nuklearnom udruženju, tek nešto više od količine koje se prirodno pojavljuju. Ali, dok kratko izlaganje ne mora biti štetno, kontinuirana izloženost predstavlja veliki rizik po zdravlje.

"U jednom posebno opasnom i nepromišljenom incidentu, ruski je vojnik golim rukama prenosio izvor kobalta-60 u skladištu za radioaktivni otpad", rekao je Valerij Simionov, glavni inženjer za sigurnost u elektrani.

Taj je vojnik u nekoliko sekundi sebe izložio tolikoj koncentraciji radijacije koja se nije mogla izmeriti ni Gajgerovim meračem, rekao je Simionov. Nije poznato šta se kasnije dogodilo sa vojnikom. Iako elektrana u Černobilu više nije u pogonu, njeni zaposleni održavaju postrojenje još od katastrofe 1986. kako bi sprečili dalje curenje radijacije. Ruske su snage opkolile elektranu krajem februara, uzevši za taoce ukrajinske vojnike koji su elektranu čuvali.

Rusi su elektranu držali mesec dana, ali postrojenje je sada ponovno pod kontrolom Ukrajinaca.

Tagovi