Svijet

"MOŽE DOĆI DO DIREKTNOG OKRŠAJA SAD I RUSIJE!" Oštro upozorenje ruskog zvaničnika - Ovo je opasna provokacija!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ambasador Rusije u SAD, Anatolij Antonov, upozorio je da bi moglo da dođe do direktnog vojnog sukoba SAD i Rusije. Ako bi do toga došlo, Rusija bi bila u sukobu sa svim NATO članicama.

Izvor: YouTube/Printscreen/ CBS Evening News

Antonov tvrdi da zemlje Zapada "upumpavanjem" oružja u Ukrajinu, rizikuju da odvedu SAD i Rusiju "na put direktne vojne konfrontacije".

"Od početka rata u Ukrajini, zemlje NATO alijanse i njihovi saveznici su se uzdržavali od direktnog vojnog učešća u sukobu, ali su aktivno snabdijevali Kijev oružjem i municijom. Čineći to, Zapadne države su direktno uključene u aktuelna dešavanja i podstiču dalje krvoproliće. Takve akcije su opasne i provokativne", rekao je ambasador u intervjuu za "Newsweek", prenosi RT.

Prema njegovim riječima, takve akcije mogle bi da imaju loše posljedice koje bi se odrazile na produbljivanje jaza u odnosima na relaciji SAD i Rusije.

"Oni mogu da odvedu SAD i Rusku Federaciju na put direktne vojne konfrontacije. Svako snabdijevanje oružjem i vojnom opremom sa Zapada, koje se vrši transportnim konvojima preko teritorije Ukrajine, legitiman je vojni cilj za naše Oružane snage", dodao je on.

Antonov je takođe rekao da su "vojna istraživanja" NATO alijanse u Ukrajini počelo mnogo prije početka rata u ovoj zemlji. Prema riječima Antonova, Ukrajina je "bila preplavljena zapadnim oružjem dok je predsjednik Volodimir Zelenski najavio planove Kijeva da nabavi nuklearno oružje".

Prije dva dana, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je zemlje NATO alijanse da nastave da obezbjeđuju Kijevu "oružje, oružje i oružje", objašnjavajući da Ukrajina boreći se protiv Rusije ne samo da se brani, već i jača bezbjednost članica ovog vojnog bloka. Podsjetimo, NATO je dosljedno odbijao da odobri zahtjev Zelenskog za uspostavljanje "zone zabrane letova" iznad Ukrajine, objašnjavajući da bi ta mjera mogla da dovede do otvorene konfrontacije između bloka i Rusije.

"Uslovi Rusije za rješavanje sukoba ostali su nepromijenjeni i to su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, zvanični neutralni i nenuklearni status zemlje, priznanje ruskog suvjereniteta nad Krimom i nezavisnost Donjecka i Luganska", naveo je on.

Pogedajte posljedice rata u Ukrajini - Masakr u Buči:

Podsjetimo, rat u Ukrajini počeo je 24. februara kada je ruska vojska po naređenju predsjednika Rusije, Vladimira Putina, započela vojne radnje u Ukrajini.

Tagovi