Svijet

VODEĆI POLITIČAR EU RAZOČARAO ZELENSKOG - "NEMAM VIŠE SUZA!" Ukrajinski predsjednik priznao: Jedna osoba rešava rat

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U opširnom intervjuu za nemački Bild, Zelenski priznao da mrzi Rusiju zbog svih žrtava rata u Ukrajini, ali je ipak spreman da sjedne sa Putinom za pregovarački sto.

Izvor: Profimedia

Nakon izvještaja o žrtvama u Buči i Kramatorsku, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u opširnom intervjuu za Bild, priznao je da "nema više snage ni da plače", kao i da je nemoguće navići se na toliki broj poginulih.

"Ne mogu više ni da plačem. Takav nam je ratni život. Imali smo tragično jutro, a potom i važan sastanak. Ali nemoguće je naviknuti se na toliki broj žrtava", rekao je Zelenski.

Na pitanje da li mrzi Rusiju, a Zelenski je iskreno odgovorio:

"Da, osjećam mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima. Kad vidim te scene... Ubijena djeca, njihovi leševi bez nogu i ruku. Osjećam se ljuto, užasno je", rekao je on i dodao da ne zna ne zna da li su Rusi zaista pravili spiskove ljudi koje namjeravaju da ubiju u Buči.

"Ali vidjeli smo da su ubijali civile... I čuo sam za popise koji postoje u većim gradovima poput Hersona. Ali šta se tamo tačno dešava, ne znamo. Mnoga mjesta su jednostavno sravnjena sa zemljom. Nema više ni kuća ni ljudi, ne znam šta ćemo tamo naći", rekao je Zelenski.

U intrervjuu za Bild, Zelenski je rekao da najgore što je doživio poslednjih dana, jeste zahtjev jednog vodećeg političara u EU: 

"Jedan vodeći političar iz Evropske unije htio je da mu dam dokaz da ratni zločini u Buči nisu inscenirani! To je retorika koja obično dolazi iz Kremlja, povjerio se Zelenski, ali nije želio da imenuje političara. Međutim, odogovorio je da je u pitanju šef vlade jedne države članice.

Kritike na račun Berlina

Upitan da li je Njemačka glavni krivac za odlaganje uvođenja oštrijih sankcija Rusiji, Zelenski je rekao da je zvanični Berlin samo jedan od odgovornih.

"Da, neke zemlje, a Njemačka je jedna od njih, protive se embargu na naftu i gas. Ali drago mi je da peti paket sankcija EU uključuje embargo na ugalj i drva. Njemačka nam nije dala podršku u naoružavanju. Otvoreno je rekla da nećemo postati članica NATO-a. Ali moram biti iskren i reći da se njemačka retorika promijenila. Njemačka je konzervativna i hladna, ali je krenula",  kaže Zelenski, koji ističe da su njegove kritike prije svega usmjerene na njemačke vladare, a ne na njemački narod.

Direktan susret sa Vladimirom Putinom?

"Da, spreman sam. Ukrajina danas nema drugog izbora nego da sjedne za pregovarački sto. U Rusiji samo jedna osoba može da odluči kada će se rat završiti, i niko osim njega", rekao je on.

Upitan o uporednim fotografijama koje ga prikazuju prije rata i posle masakra u Buči, a koje prikazuju dva potpuno različita čovjeka, Zelenski je rekao da je uvjeren da će se jednog dana vratiti sebi prije rata.