Svijet

PORED RAKETA, BRITANCI POSLALI I OVA OKLOPNA VOZILA! Ukrajini stiže "Mastif" opremljen najnovjijim sistemima naoružanja!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Britanija pored raketa, šalje i oklopna vozila u Ukrajinu.

Izvor: YouTube/screenshot/British Army

Britanija će poslati neodređeni broj teško oklopnih vozila Mastif u Ukrajinu, potvrdio je ministar odbrane Ben Volas.

Mastif je britanska verzija Cougar 6×6 i može biti naoružan 7,62 mm GPMG, 12,7 mm teškim mitraljezom ili mitraljezom granata 40 mm. Opisujući vozilo na svojoj veb stranici, britanska vojska kaže:

"Mastif je teško oklopno patrolno vozilo 6 k pogon na šest točkova koje može da preveze osam vojnika, plus dva člana posade. Pogodan je za putne patrole i konvoje i najnoviji je u nizu zaštićenih patrolnih vozila koja se koriste za operacije. Mastif ima maksimalnu brzinu od 90 km/h, naoružan je najnovijim sistemima naoružanja, uključujući mitraljez opšte namene 7,62 mm, teški mitraljez 12,7 mm ili automatski bacač granata od 40 mm."

"Ova patrolna vozila na točkovima imaju manje zastrašujući profil od vozila na gusenicama i daju komandantima na terenu više mogućnosti da se izbore sa pretnjama sa kojima se suočavaju. Imaju Bovman radio i elektronske protivmere i opremljeni su dodatnim oklopom iznad standardnog nivoa kako bi se osigurala najbolja moguća zaštita."

Podsetimo, u petak je Velika Britanija najavila da će poslati još raketa protivvazdušne odbrane i protivtenkovskih raketa u Ukrajinu kao deo novog paketa vojne opreme visokog kvaliteta u vrednosti od 130 miliona dolara.

"Danas mogu da objavim da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati dodatnih 130 miliona dolara visokokvalitetne opreme ukrajinskim oružanim snagama, uključujući više protivavionskih projektila Starstreak, koje ispaljuju tri puta većom brzinom od zvuka, još 800 protivtenkovskih rakete i precizna municija sposobna da se zadrži na nebu direktno do cilja. Takođe ćemo poslati još šlemova i pancira uz 200.000 komada nesmrtonosne vojne opreme koju je Velika Britanija već poslala", rekao je Džonson.

Oklopno vozilo
Izvor: Youtube/ British Army